La disputa per substituir Puigdemont certifica que el caràcter presidencialista de l’alcalde ha silenciat les diferències profundes a l’equip de govern de Girona tot aquest temps

La portaveu del grup municipal socialista de Girona, Sílvia Paneque, demana “celeritat i seriositat per no convertir en una nova subhasta del peix la designació del càrrec institucional més important de la ciutat”

El contingut de les disputes i la controvèrsia al grup municipal de CDC a Girona revelen que no hi ha un perfil clar per substituir Carles Puigdemont i certifiquen que el caràcter presidencialista de l’alcalde ha silenciat tot aquest temps que hi ha sectors amb punts de vista molt diferents a l’equip de govern. Aquesta és la síntesi de la reflexió des dels socialistes gironins, sobre la qual Sílvia Paneque afirma que“no resulta edificant veure les diferents regidories en disputes de càrrecs i d’atribucions, quan la ciutat requereix d’una atenció escrupolosa amb la gestió del dia a dia i en la resolució dels grans temes que han quedat pendents i penjats”. Per aquesta raó, demana “celeritat i seriositat per no convertir en una nova subhasta del peix el càrrec institucional més important a Girona”.

“Seria molt estrany que Isabel Muradàs no fos l’alcaldessa en substitució de Puigdemont. I si no ho fos, després de les declaracions de la número dos de Convergència, dient que tenia tota la voluntat d’assumir el càrrec, això ja anunciaria un govern on la competitivitat s’imposa al treball en comú”, analitza la regidora socialista Elisabet Riera. Al marge de les especulacions sobre el seu substitut, el salt de l’alcalde a la Presidència de la Generalitat deixa oberts diversos fronts a l’Ajuntament de Girona. Com ara el de la recuperació de la figura del  Regidor de cultura, una àrea que fins ara assumia l’alcalde mateix: “Els projectes de Puigdemont eren tan personals, tan vinculats a les seves preocupacions en l’àmbit de la cultura, algunes de les quals no compartíem, que la seva absència obre dubtes sobre si qui el rellevi mantindrà els mateixos objectius o, pel contrari, es produirà un canvi de política.” Els socialistes gironins, per aquest motiu, esperen que el nou govern sigui capaç de dir al més aviat possible si hi haurà “pur continuisme o el nou alcalde i alcaldessa tindrà projecte propi”.

El PSC tem que les disputes internes a CDC banalitzin els grans reptes de la ciutat de Girona i deformin un ordre de prioritats que haurien d’encapçalar les polítiques de creació de llocs de treball per treballadors a l’atur, o per a persones condemnades a estar en llocs de treball en unes condicions inferiors al mèrit que tenen; l’increment del pressupost per al bon funcionament dels serveis públics, amb una especial atenció a la consolidació d’un sistema de transport urbà més eficaç i econòmic, la cura i vigilància en el manteniment dels espais públics i la concepció de les escoles bressol municipals pensades per atendre les classes mitges, amb més places i preus més justos. Així mateix, el procés de substitució de ,l’alcalde no pot entretenir  la municipalització del servei de neteja de l’Ajuntament i de l’aigua i la gestió mixta de les zones blaves i verdes; la creació d’una regidoria de cultura; l’aposta per una ciutat de cultura amb la Universitat de Girona; la ubicació del nou Trueta a la ciutat; l’acció per salvar l’Aeroport amb un nou acord entre totes les parts; l’increment de la participació democràtica als pressupostos a partir d’assemblees de barri; la progressivitat fiscal als pressupostos; i la implantació de polítiques d’igualtat des d’alcaldia.

A la reflexió del PSC a l’entorn de la necessitat de resoldre, tan aviat com sigui possible, el buit que deixa Puigdemont, s’hi afegeix una petició expressa dels socialistes al grup municipal d’ERC: “Ja que hi ha un govern tàcit d’ERC i CDC, seria bo que Esquerra actuï amb responsabilitat i entri al govern. ERC ha actuat de facto com a govern, rebutjant al costat de CDC totes les mocions de l’oposició, les més socials també. I ha aprovat un cartipàs amb una estructura de càrrecs de confiança excessivament pesada i ha aprovat els últims pressupostos tan poc socials com els últims que foren amb el PP. És lògic, doncs, que faci el pas perquè no pot estar fent tots els papers de l’auca de manera permanent. ERC governa des de l’ombra. I, si aquest és el paper que vol tenir, cal que n’assumeixi també les responsabilitats corresponents”

 


Publicado

en

por