Sílvia Paneque afirma que Catalunya necessitarà fer un esforç d’inversió en educació per superar l’infrafinançament i les retallades dels darrers anys

Paneque recorda que l’educació se situa en aquests moments davant reptes fonamentals com la transició digital i ecològica, la reducció de la segregació escolar i evitar l’escletxa digital.

També ha recordat que Girona és la demarcació amb més barracons de Catalunya

La cap de llista del PSC per Girona a les properes eleccions al Parlament, Sílvia Paneque, ha explicat avui que “en els propers anys Catalunya necessitarà fer un esforç d’inversió en educació per tal de superar l’infrafinançament i les retallades dels governs dels darrers anys”. En aquest sentit, el PSC estableix com a objectiu el 6% d’inversió en educació que marca la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), a més d’impulsar un Pacte Social per l’Educació.

Segons Paneque, ens trobem en un moment molt important per al nostre sistema educatiu, no només per haver de recuperar el terreny perdut per les retallades, sinó també perquè ara cal apostar amb decisió per la transició digital i ecològica i per això és important destinar a l’educació tots els recursos necessaris. “Hem de facilitar la transició digital i ecològica que necessitem fer com a país capdavanter, amb la dotació digital necessària a tots els centres educatius per a prevenir la bretxa digital al mateix temps que millorem la competència digital de l’alumnat i del professorat”, ha explicat Paneque.

A més, Paneque ha recordat també que les comarques gironines és la demarcació on hi ha més barracons i que són molts els infants que han fet tota la seva escolarització obligatòria en aquest tipus d’instal·lacions, una situació que s’hauria de poder revertir amb un pla de xoc.

La candidata socialista ha destacat que “la societat catalana mereix un sistema educatiu de qualitat i inclusiu, des del primer cicle d’educació infantil (0-3 anys) fins a l’etapa d’educació secundària i postobligatòria, que promogui oportunitats de futur al conjunt d’infants i joves, garanteixi l’equitat i treballi per  maximitzar l’èxit educatiu de l’alumnat, palanca de promoció social”.

Pel que fa a la Formació Professional, la proposta socialista passa per modernitzar-la i donar-li  un nou impuls: Renovar l’oferta i el model d’FP en consens amb els agents econòmics i socials, i el món municipal. Es tracta sobretot de reforçar les oportunitats dels joves i les qualificacions digitals emergents per fer un sistema potent i flexible de formació especialitzada, promoció social i d’inserció i reinserció laboral.

El programa del PSC també preveu:

  • Desenvolupar la nova llei educativa en l’àmbit estatal, que representa una aposta clara per l’equitat i la inclusió educativa, per a l’etapa educativa 0-3 anys, flexibilitza l’FP, fomenta la participació de la comunitat educativa i actualitza els currículums educatius, entre d’altres coses.
  • Màxim compromís amb l’equitat i la lluita contra la segregació: Treballar per la no renovació dels concerts als centres educatius que segreguen per sexe; recuperar la 6a hora als centres públics per compensar les desigualtats educatives i fomentar reforços o activitats educatives complementàries als centres educatius        
  • Actualitzar i millorar l’oferta pública de formació tant inicial com permanent del professorat, abaixar les ràtios per millorar la qualitat de l’atenció educativa.  Impulsar un model propi de beques i ajudes a l’estudi,  Recuperar el programa 1×1, i els ajuts destinats a l’adquisició de llibres de text, material didàctic i equipaments informàtics i  Elaborar un Pla contra l’abandonament escolar prematur.
  • Millorar l’avaluació del sistema educatiu en matèria d’aprenentatge de llengües, i impulsar també una millora dels projectes lingüístics de centre per millorar les competències lingüístiques en anglès (o en una tercera llengua) de la ciutadania de Catalunya.  
  • Abordar la reforma horària en el marc d’una societat educadora, prioritzant la millora de la salut dels infants i joves, el seu benestar i l’eficàcia educativa, la contribució a l’equitat, reforçant els ajuts i programes per afavorir l’accés a les activitats educatives no lectives; i incrementar així les hores de convivència familiar i el descans necessari d’infants i joves.
  • Pla de xoc del parc d’escoles per condicionar els centres per aconseguir espais més funcionals i accessibles, i dotar-los d’infraestructures tecnològiques, així com d’instal·lacions més sostenibles introduint energies renovables per l’autosuficiència energètica dels centres públics.
Sílvia Paneque davant un centre educatiu a Lloret de Mar

por

Etiquetas: