El Güell-Espai Jove. Girona, ciutat de barris

El pla de govern 2016-2019, de l’Ajuntament de Girona amb CiU i el PSC, s’anomena “Girona, marca de país, ciutat de barris”. Això constata que cadascun dels barris de Girona, sense excepcions, configura la ciutat, circumstància que obliga a atendre i donar possibilitats de fer que els barris siguin espais en comú dels veïns i veïnes, on es pugui viure amb dignitat, llibertat i oportunitats. El creixement equilibrat de Girona i la superació dels reptes que tenim al davant són una de les claus de volta del que serem demà a mitjà i llarg termini.

En aquests últims dies hi ha hagut l’inici del projecte del nou Güell-Espai Jove, que ha obert les portes aquest inici d’estiu, i que completa el cercle dels Espais Joves de ciutat, junt amb Els Químics-Espai Jove a Pla de Palau i l’Estació-Espai Jove a La Punxa i la previsió de l’obertura d’un nou espai jove a l’Esquerra del Ter. Encara que és un equipament de barri adreçat a qualsevol gironí d’entre 16 i 29 anys, donarà servei concret als barris de Sant Narcís i Santa Eugènia-Can Gibert.

 

6N0A0726

 

És un espai de 487 m², del qual avui tenim l’ús municipal producte d’un acord beneficiós per a les dues parts amb el Patronat Benèfic Santa Creu de la Selva, serà la inversió social més important dels últims anys, on hi haurà tècnics de joventut amb funcions d’informació i d’orientació, quatre tècnics ocupacionals, cinc educadors/dinamitzadors comunitaris i la directora.

D’aquest projecte social en voldria destacar tres idees que en són l’ànima: la transversalitat, l’arrelament i l’obertura.

Es treballarà en xarxa col·lectiva amb veïns, associacions, entitats i treballadors socials municipals. L’espai, doncs, és obert de bat a bat a tothom. I, si a l’Estació es col·labora amb estades dels joves a l’estranger i a Els Químics hi fem dinamització juvenil, el motiu central del Güell serà trobar oportunitats d’ocupació per als joves.

La transversalitat en serà un element clau, perquè hi ha les àrees de Drets Socials, Joventut i Ocupació involucrades. Té una programació diària de deu a una del migdia i de quatre a nou de la tarda, amb sessions de música, tallers d’ocupació o formacions en tecnologia. Els educadors/dinamitzadors tenen la funció de ser a peu de carrer per contribuir a fer barri amb propostes culturals i socials.

La voluntat política és que aquesta manera de procedir per mitjà de vincular l’Ajuntament, els agents del territori i els veïns i veïnes té l’objectiu últim de crear projectes arrelats als barris de Santa Eugènia-Can Gibert i Sant Narcís. Els projectes que tenen una participació àmplia des del moment inicial aglutinen coneixements com el del barri, el professional i l’activista.

Imagino que en un futur Girona pot ser una ciutat on la igualtat d’oportunitats sigui un element clau i, per tant, als barris no hi hagi percentatges excessius de persones sense feina o amb dificultats per fer els pagaments essencials per tenir una vida digna. Aquesta és la base essencial, l’ocupació i les oportunitats, per tenir una ciutat on la diversitat sigui una riquesa per a tothom i els drets de la ciutadania siguin reconeguts i respectats. Somio una Girona on els carrers són de tothom i estan plens de gent molt diversa, però tots i totes compromesos amb la construcció col·lectiva de la ciutat.

 

Article que em publica El Punt Avui el 24-07-2017.