Sílvia Paneque a la jornada Ara toca justícia social

Salvador Illa parla d’impulsar les polítiques socials a Girona

Sílvia Paneque ha parlat de la importància de la igualtat per la qualitat de vida a les ciutats

El Partit dels Socialistes de Catalunya està immers en el procés congressual que viurà el pròxim mes de març i ha iniciat unes jornades per debatre la seva ponència marc i les línies de futur arreu del territori. Aquest matí els socialistes han organitzat l’acte Construïm una nova majoria de progrés: Ara toca justícia social, que és la segona jornada que s’organitza, que ha comptat amb el primer secretari Salvador Illa, els diputats Sílvia Paneque i Raúl Moreno, l’economista especialitzada en habitatge Carme Trilla, la jurista especialitzada en protecció a la infància i l’adolescència, Almudena González i el professor i investigador Distingit Beatriz Galindo al Departament de Psicologia de la Universitat de Girona, Xavier Oriol.

La jornada ha estat inaugurada per la portaveu del PSC de Girona i diputada, Sílvia Panque, que ha afirmat que “la ciutat va més enllà de ser un espai de carrers i places. És un espai comú per viure i conviure amb valors compartits que assegurin la màxima llibertat a les persones que hi habiten. Aplicar polítiques socials eficients, garantir l’habitatge, per exemple, és fonamental per garantir les mateixes oportunitats a tothom i evitar l’expansió de corrents ideològics, com el populisme, que s’alimenten de la confrontació. Un dels antídots per evitar l’evolució d’aquestes formes de pensament, és la unitat de les persones que conviuen en una ciutat, que expressen pensaments amb la màxima llibertat en un espai amb valors compartits”.

L’economista especialitzada en habitatge, Carme Trilla, ha impartit la conferència “Polítiques públiques per afavorir el dret d’accés a un habitatge”. Trilla ha fet un diagnòstic acurat de la situació de l’habitatge a Catalunya i ha proposat mesures a curt i llarg termini per destensionar el mercat i donar alternatives reals en habitatge. “La redacció d’un Pla Territorial Sectorial d’Habitatge real per saber cap a on anem a 20 anys vista és imprescindible. Introduir al mercat 130.000 nous habitatges de lloguer procedents d’obra nova, compra d’edificis i de privats que posin a disposició del mercat. També, calen més ajudes a famílies al pagament de l’habitatge sigui de compra o lloguer per evitar els desnonaments i ajudes a propietaris per posar els habitatges al mercat en condicions de lloguers accessibles, especialment per la gent jove. Finalment, cal que els ajuntaments facin compra d’habitatge a través de la compra d’edificis per tempteig i retracte” ha explicat Trilla.

Seguidament, ha tingut lloc el diàleg “Els reptes i les oportunitats de les polítiques socials a Catalunya” entre Raúl Moreno, secretari de Polítiques Socials del PSC, Almudena González, professora i coordinadora de la Clínica Jurídica per a la protecció de la infància i adolescència de la UB i Xavier Oriol, professor i investigador Distingit Beatriz Galindo al Departament de Psicologia de la Universitat de Girona. Els ponents han proposat una mirada profunda per habilitar polítiques socials eficients, coordinades i amb perspectiva de solució estructural.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha tancat la jornada dels socialistes amb una intervenció on ha destacat que “la justícia social s’assegura amb polítiques d’habitatge que el garanteixin i moure recursos a favor d’una educació de qualitat; tenint present la piràmide d’edat, erradicant la pobresa infantil i atenent la necessària revisió de les condicions de treball del tercer sector”. També, ha fet una reflexió sobre la situació de Catalunya, “com és que un país amb l’empenta de Catalunya estigui com està? Perquè han fallat els governs de Mas, de Puigdemont, de Quim Torra i d’Aragonès. Hem estat deu anys malgastant energies en coses no importants i ara ens desperta una sacsejada per la qual no estem preparats. Què hem de fer per girar full? Cohesionar el país. A Catalunya, Espanya i Europa hi ha tres factors clau: una economia que genera prosperitat, un règim de llibertat i justícia social. Això no passa enlloc més del món i és rellevant que Catalunya continuï tenint justícia social”.

La jornada precongressual ha reunit prop de 200 persones entre l’Auditori Josep Irla i una sala annexa a aquesta. Durant l’acte han participat diferents persones d’entitats, col·lectius i militants que han fet aportacions al debat. El PSC organitza aquestes jornades paral·lelament a la redacció de la ponència marc, full de ruta dels socialistes durant els pròxims anys, que presentaran al congrés del març a Barcelona.


Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: