Intervenció Sílvia Paneque – Ple Extraordinari d’Investidura (18/03)

Responsabilitat i estabilitat

Bon dia! El nostre grup votarà favorablement amb el convenciment que iniciem un nou camí per a la ciutat.

Els últims anys, al meu entendre, hem patit i patim una excessiva inestabilitat a les institucions democràtiques. Ho deia en un Ple anterior a propòsit del moment que vivíem a Girona, però també a Catalunya i a l’Estat. El motor que ha de regir el funcionament d’una ciutat no pot ser l’excepcionalitat. El motor que ha d’estar de manera permanent funcionant a Girona és la responsabilitat i l’estabilitat que aquest plenari ha tingut sempre i ha de continuar tenint.

La responsabilitat i l’estabilitat fan possible el benestar dels gironins i gironines. La funció de l’Ajuntament és gestionar els serveis públics. Transport. Una ciutat educadora. Barris cuidats amb detall. Atenció pròxima. Vetllar per la qualitat de vida.

I tot això transcendeix la política i les persones, és un principi superior, i està molt per sobre de qualsevol batalla entre partits polítics. Perquè estic convençuda que en aquest plenari tots sabem que som, abans que qualsevol altra cosa, representants dels gironins i gironines.

Tenim la profunda confiança per donar pas a una etapa de tres anys d’estabilitat, emmarcada amb l’acord signat la setmana passada. És cert que a nosaltres ens hauria estat menys arriscat continuar a l’oposició i advertir la nostra disconformitat en les qüestions que ens separen. Però atès el moment de dificultat, que avui estem convençuts que la ciutat supera, no podíem fer altra cosa que comprometre’ns amb Girona. Aquí ningú no disposa de majories absolutes. I els consensos no només són positius, sinó que es fan imprescindibles.

S’obre un període on trobarem espais de diàleg i de coincidència per girar full i prendre decisions de profunditat. I en aquesta nova fase el govern haurà de saber mantenir la mà estesa a tots els grups de l’oposició, per ampliar la base que garantirà l’estabilitat a la ciutat i, per tant, el benestar dels gironins i gironines. Estic convençuda que la manera de fer gironina desembocarà en una actitud de lleialtat i que ens farà està tots a l’alçada que reclama el progrés de Girona. Ara és moment d’obrir pas a la conversa i al tracte. Girona té decisions estructurals al davant que ha d’afrontar. I fer funcionar la ciutat en el dia a dia.

Les últimes setmanes ha quedat absolutament palès tot el que ens separa en aquest plenari municipal. Ara és hora de trobar el què ens uneix. Avui bastim un projecte nou en el que el nostre grup municipal hi contribuirà amb lleialtat, amb compromís, amb voluntat de treball en comú, amb criteri propi i perseverança.  Comencem tres anys de govern amb la mirada en les oportunitats de la gent i el benestar dels gironins i gironines.

Prenem decisions responent a la realitat social i humana de la nostra ciutat. Sentim plena responsabilitat de representar la confiança que els gironins i gironines ens van prestar a les últimes eleccions. I ho fem des de la nostra posició ideològica. Però sabem que els representants d’aquest plenari ens devem a tots i cadascun dels gironins i gironines. Tenim la nostra ideologia política, i la nostra manera d’entendre la identitat a Girona, que es resumeix en una antiga frase “no hi catalanisme sense les seves ciutats”, i la nostra és Girona.

Només en una Girona on la gran majoria de ciutadans puguin sentir-s’hi bé, puguin continuar sentint-se orgullosos de viure-hi, només en una ciutat així, la gent s’hi sent plenament identificada. Hem estat escollits per gironins i gironines per resoldre problemes i crear les condicions per una ciutat d’oportunitats i de barris. Per al nostre grup municipal la identitat primera és la gironina. I afrontem aquesta nova etapa amb aquest únic principi: sabent que l’orgull gironí ha estat perquè en aquesta ciutat s’hi ha pogut viure amb igualtat i dignitat; i així ha de continuar essent.

Existeix un ampli consens que de manera conjunta Girona ha aconseguit reeixir en aspectes importants de ciutat. La ciutat ha tingut un creixement continu, s’ha equipat de manera adequada, ha millorat la qualitat de vida i els serveis dels ciutadans. Girona ha excel·lit com a ciutat capdavantera en àmbits com la cultura i l’educació. La Universitat, avui, compte ja amb una trajectòria notable i ofereix bones oportunitats que la ciutat aprofitarà.

La ciutat ho té tot per recuperar l’excel·lència com a motor de canvi. Un projecte engrescador que compti amb tothom i que aporti valor afegit, que sigui tractor que arrossega tota la ciutat i que té com a prioritat l’avenç conjunt. Allò que ens fa únics és la ciutat que ens singularitza. Som únics perquè enlloc del món hi ha el Tapís de la Creació, un relleu com el de la Catedral i Sant Fèlix, un parc de plàtans de la dimensió de la Devesa o un esdeveniment com Temps de Flors.

El grup municipal que represento té absoluta consciència, tanmateix, que els problemes que tenim com a ciutat i com a comunitat, exigeixen decisions amb coratge i apartar purismes ideològics per treballar a peu de carrer a favor de la gent. Si hem bastit i firmat aquest acord, ha estat amb el convenciment que un únic govern amb dos motors ofereix un futur amb noves possibilitats a la seva gent. Un per potenciar la nostra economia i la marca de ciutat; i un altre a favor del treball, les oportunitats i la igualtat. Àrees de govern autònomes i complementàries. Canals de diàleg i d’entesa, permanents.

Arribar a una solució en la construcció d’un nou hospital Trueta. Posar tots els esforços possibles per crear ocupació i tallar d’arrel el problema de la cronificació de l’atur que estan patint diferents sectors socials. Trobar totes les complicitats per reactivar l’aeroport de Girona. Fer un salt qualitatiu i reconèixer els drets inherents a les persones com a Drets socials. Assegurar un futur viable i fort per al Parc Científic i Tecnològic. Situar la igualtat com a eix central d’una ciutat veritablement cívica. Aprofundir en la definició de Girona com a ciutat universitària.

Que no sigui, doncs, pel nostre grup municipal que Girona no funcioni de nou a ple rendiment. Apostem per tot el contrari de com pitjor, millor. Prenem partit, votant a favor de Girona. Els grans acords han arribat sempre de la mà de consensos entre les forces d’aquest plenari. L’acord que vàrem signar no és la victòria de cap de les dues veus del govern que tindrà aquesta ciutat; però aquest grup hi veu una gran oportunitat per treballar tant per la seva gent, com per l’orgull que sentim tots de ciutat.

Hem trobat en la persona de la sra. Marta Madrenas l’oportunitat per dialogar des de la pròpia posició sense sectarismes ni apriorismes. Un tracte cordial basat en la convicció en comú que juntes podíem començar un nou canvi a favor del conjunt de la ciutat. En dos pilars fonamentals hem cercat la possibilitat d’un gran acord. En la convicció profunda que Girona torni a atrapar fites d’excel·lència, d’una banda. I en la preocupació que això només té sentit si se’n beneficia tothom, si no es deixa enrere ningú.

Avui Girona té un acord de govern per posar-se a treballar de manera immediata a favor de la gran majoria i amb una atenció especial a tots els que no han tingut oportunitats aquests últims temps marcats per la crisi. Mai no es canvien les coses sense comprometre’s del tot. Hem insistit molt en què calia un acord ampli i transversal; abandonar els acords puntuals; i tenir el coratge d’emprendre un camí que tingui un projecte de ciutat clar com a horitzó i la proximitat i els peus al barri, amb la gent, de manera permanent.

Vull dirigir les meves últimes paraules a la gent que ha treballat i dipositat la confiança en aquest grup municipal. Vostès saben que venim de dificultats i avui aquests regidors no podrien ser en aquest plenari, si no hagués estat per la feina de dones i homes discrets i treballadors. Persones anònimes que expliquen també la història d’aquesta ciutat. Sabem que la nostra veu és la seva i que la seva voluntat és el benestar conjunt, de la ciutat, Girona, i de tota la seva gent.

Moltes gràcies!