El PSC homenatja Ernest Lluch a Maià de Montcal en el 22è aniversari del seu assassinat

Prop d’un centenar de persones han assistit a l’acte, en el qual Salvador Illa ha recordat Lluch com a gran defensor del diàleg, del socialisme, dels serveis públics i de les institucions

La diputada gironina Sílvia Paneque ha advertit contra els populismes i ha assenyalat que, tants anys després, el somni de la democràcia de Lluch segueix en peu

Els socialistes gironins han celebrat aquest migdia el tradicional homenatge a Ernest Lluch, que va ser assassinat per ETA el 21 de novembre del 2000. La trobada ha tingut lloc davant de l’església de Maià de Montcal i ha comptat amb l’assistència de prop d’un centenar de persones. En l’homenatge hi han intervingut Eulàlia Lluch, filla d’Ernest Lluch; Joaquim Llach, patró i membre de la Fundació Ernest Lluch; el subdelegat del Govern a Giorna, Albert Bramon; la diputada Sílvia Paneque, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa.

En la seva intervenció, Salvador Illa ha destacat la figura d’Ernest Lluch com a gran defensor dels serveis públics i les institucions. També hi ha destacat el fet de reivindicar el diàleg en moments molt durs – els moments de la violència d’ETA- i també la seva definició del socialisme, com la manera de portar el màxim de llibertat, el màxim d’igualtat i el màxim de fraternitat possibles a les persones que viuen en societat. Illa ha assenyalat que el diàleg defensat per Lluch és molt vigent avui dia. “Per dialogar cal escoltar, cal tenir alguna proposta i cal tenir ganes d’acord”, ha assenyalat el primer secretari socialista, que ha recordat la importància del diàleg amb la  resta d’Espanya però també entre catalans i ha recuperat reflexions de Lluch advertint contra la por a la desaparició de la nació, que és una de les idees que alimenta als nacionalismes.

La diputada Sílvia Paneque ha recordat els 40 anys de la victòria socialista de Felipe González i ha reivindicat la feina d’Ernest Lluch com a ministre de Sanitat, posant a l’abast de tothom la sanitat universal. Paneque ha afegit que els 25 anys de la victòria d’Aznar no han estat recordats igual, a la vegada que ha lamentat la deriva de les dretes actuals, que s’emmirallen en Trump o Boris Johnson. “El somni de la democràcia de Lluch segueix en peu per a tots nosaltres”, ha manifestat Paneque. “Avui, seria de gran innocència demanar als partits a Catalunya i a Espanya que renunciïn a la divisió del populisme. Però ho faré igualment per dues raons. La primera, perquè encara és més innocent pensar que la divisió no ens afectarà de manera molt negativa. I la segona, per la memòria de Lluch”, ha explicat la diputada i candidata a l’alcaldia de Girona.  

Eulàlia Lluch, filla d’Ernest Lluch, ha assistit a l’acte d’homenatge acompanyada de la seva filla Anna, néta de Lluch. Ha agraït als assistents el record al seu pare tants anys després i ha destacat que Lluch no és només un referent per a la família socialista, sinó que també es reivindica el seu llegat des d’ideologies, oficis i camps diversos, com per exemple des de la sanitat.. Es reivindica el seu llegat i es reinvindica la paraula diàleg. . També ha agraït la tasca de la Fundació Ernest Lluch, que aquest any ha fet 20 anys

Per la seva banda, el subdelegat del govern a Girona, Albert Bramon,  ha fet una intervenció destacant el vincle d’Ernest Lluch amb la Garrotxa i el seu coneixement de la història i el territori. I Joaquim Llach, patró de la fundació Ernest Lluch, ha donat compte de l’extens treball de la Fundació Ernest Lluch, que durant els darrers vint anys ha complert amb l’objectiu fundacional de conservar i difondre la figura de Lluch i ha destacat el treball de la fundació i el vincle amb Lluch a partir de la defensa contínua del diàleg amb la política.

Al final de l’acte, s’ha procedit a fer una ofrena floral a la tomba d’Ernest Lluch, ubicada al cementiri de Maià de Montcal.

Sílvia Paneque durant l’acte d’homenatge a Ernest Lluch

Publicado

en

por

Etiquetas: