La situació de la sequera a Catalunya

A Catalunya les pluges tenen un caràcter irregular, alternant llargs períodes d’absència d’aigua amb episodis de pluges torrencials, fruit del clima mediterrani, la qual cosa ens fa especialment vulnerables a patir episodis de sequera. Ara bé, des de fa dos anys el nostre país es troba immers en una situació de sequera que ve donat per la manca de pluja i l’augment de temperatura i que s’agreujarà si no hi posem solució.

La jornada ‘La situació de la sequera a Catalunya’ ha estat organitzada pel Partit de Socialistes de Catalunya de la mà de la Fundació Rafael Campalans, en conseqüència a la situació climàtica que estem vivint.

Un dels principals temes que s’han exposat ha estat la gestió de l’aigua com una necessitat urgent davant l’escenari de sequera que estem vivint. La sequera és un problema real i s’ha d’actuar de manera clara, oberta i avançada. Ens ho hem d’agafar com un repte, però també com una oportunitat de progrés.

La sessió ha comptat amb dues taules rodones en les quals extraordinaris/es ponents com Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell; Juli Fernández, alcalde de Palafrugell; Lluís Casas, alcalde de Bagà; Xavi Paz, alcalde de Molins de Rei; Joaquim Panadella, alcalde de Batea; Carles Conill, president de la Comissió d’aigua, energia i medi ambient del Col·legi d’Enginyers de Camins; Emili Giralt, membre de la junta d’ASAC (Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya); Maria Arnaldos, gerent de CETAQUA (Centre Tecnològic de l’Aigua) i Sergi Mothe, enginyer agrònom i assessor de comunitats regants, han exposat com els municipis han de fer front a la situació de sequera i com entre tots i totes hem d’aconseguir un cicle més resilient de l’aigua a Catalunya. 

Una gestió eficient de l’aigua és un gran repte i aquest s’ha d’afrontar amb una escolta activa i un acompanyament continu per part dels governs, així com amb més inversions importants als municipis.

Per un model més resilient és necessària més ambició en la planificació hidrològica, un model de cooperació entre tots els agents implicats (administracions públiques, ciutadania, entitats, indústria, agricultors, ramaders, etc.), pensar en la qualitat de l’aigua també com un repte, inversions urgents, recuperació de costos, i apostar per una economia circular i una transformació digital i social dels serveis.

La jornada ha estat inaugurada pel president del Partit dels Socialistes de Catalunya, Salvador Illa, i ha comptat també amb la conferència ‘El temps que ens a de venir. Anàlisi sobre els efectes del canvi climàtic en la pluviometria‘ impartida per Carme Llasat, doctora en Ciències Físiques.


Publicado

en

por

Etiquetas: