Sílvia Paneque: “Les polítiques a favor dels joves han de ser ambicioses i reals durant els pròxims quatre anys”

La inserció de la gent jove en el mercat laboral, impulsar i modernitzar la Formació Professional, desenvolupar un sistema de beques integral i equitatiu per a joves i garantir el dret a l’habitatge són algunes de les propostes del PSC i de les JSC de Comarques Gironines

La candidata del PSC a Comarques Gironines, Sílvia Paneque, ha participat avui en un acte telemàtic de les Joventut Socialistes de Catalunya (JSC). Marta Poyatos, primera secretària de joventut i regidora a Santa Cristina d’Aro, ha acompanyat Sílvia Paneque en aquesta trobada. L’acte ha estat presentat per Lidia Gutiérrez, secretària d’organització de les JSC de Comarques Gironines. El primer secretari, Arnau Ramírez, i el secretari d’organització, Ot García, de les JSC també han visitat aquest dimarts Girona. Les JSC han denunciat la mala situació que viuen molts joves a Catalunya, amb dificultats per emancipar-se, trobar la primera feina o la continuïtat de la falta d’oportunitats en educació i formació per a molta gent de menys de 30 anys.

La candidata del PSC de Comarques Gironines, Sílvia Paneque, ha explicat que les persones joves han de ser en el centre de les polítiques del pròxim mandat. Ha afegit que és especialment important la inserció de la gent jove en el mercat laboral, impulsar i modernitzar la Formació Professional, desenvolupar un sistema de beques integral i equitatiu, que permeti a tots els infants i joves tenir un itinerari d’escolarització, formació i ocupació; que tingui una perspectiva de futur digne i adequada i, per últim, garantir el dret a l’habitatge. Aquestes són algunes de les propostes del PSC i les JSC de les Comarques Gironines.

La taxa d’emancipació juvenil es troba en mínims històrics, un 19,7%; el 20% dels casos que es gestionen des de Serveis Socials en emergència per manca d’habitatge són de joves; només el 6% de joves poden accedir a l’actualitat a un habitatge de protecció oficial. Aquestes són algunes de les dades que Sílvia Paneque ha definit com a “més que preocupants”. A més ha donat algunes dades sobre ocupació, com per exemple que l’atur juvenil es troba en el 25,3% i 169.000 joves no tenen feina, dels quals només un 14,5% reben algun tipus de prestació. Sílvia Paneque ha lamentat que “el 43% de les persones joves tenen dificultats per arribar a final de mes i, això, està relacionat amb el fet que el 90% dels contractes són temporals”. La candidata socialista ha lamentat que aquesta “fotografia tan preocupant s’emmarca, a més, en un moment on la gent jove porta 10 anys seguits de pèrdua de capacitat d’ingressos”.

Les JSC també han denunciat la desigualtat existent entre les noves generacions a l’accés a la formació i a l’ocupació. Han explicat que la taxa d’escolarització als disset anys s’ha reduït del 84,1% al 79,9% aquests últims anys. A més, han denunciat que Catalunya és una de les regions d’Europa amb més segregació escolar i han recordat que és una de les regions de l’Estat amb els preus universitaris més elevats. “Aquesta situació tan difícil és la conseqüència directa de 10 anys, on no hi ha hagut les polítiques actives per protegir les joventuts, per tal que puguin iniciar un projecte de vida ni tampoc les polítiques socials necessàries per no haver arribat a la situació actual”, ha explicat Sílvia Paneque. Les joventuts són un dels col·lectius més abandonats per parts dels diferents governs independentistes d’aquesta última dècada. I han recordat que no s’han implantat els ajuts al lloguer per als menors de 35 anys, ni s’han impulsat les pràctiques universitàries i de Formació Professional remunerades, ni s’ha desplegat la Llei 10/2015 de Formació i Qualificació Professional. “No hem avançat gens i no podem perdre un altres quatre anys més, volem actuar, els joventuts hem d’arrencar els motors i hem de ser pioners i sumar, fer un encaix amb la tradició i la innovació”, ha afirmat Marta Poyatos, primera secretària de joventut a les comarques gironines i regidora a Santa Cristina d’Aro.

Sílvia Paneque amb Marta Poyatos i Lidia Gutiérrez durant el transcurs de l’acte online de les JSC de Comarques Gironines

por

Etiquetas: