Sílvia-Paneque-acte-15-de-juliol

La distància amb l’extrema dreta

El dissabte 15 de juliol, a l’Auditori de Girona, va haver-hi l’acte central de Comarques Gironines, a on vaig acompanyar Marc Lamuà, candidat al Congrés, Meritxell Batet, presidenta del Congrés i Salvador Illa, president del govern alternatiu de Catalunya. A la meva intervenció vaig advertir de la distància que hi ha d’haver respecte de l’extrema dreta en un país que la va patir durant quaranta anys. No només perquè sempre hi ha d’haver una actitud permanent en contra del pensament totalitari, cal distanciar-se de l’extrema dreta, sinó també per al moment que ens ha tocat viure.

En efecte, són preocupants els excessos del Partit Popular de Feijóo. No només per les aliances amb Vox a les institucions de València, Balears, Extremadura, Aragó i a molts municipis, sinó també perquè tornin les polítiques reaccionàries, que deriven en enfrontaments estèrils i eixorcs. Si s’està a favor de les llengües, no pot guanyar PP i Vox. Si s’està a favor que les persones siguin tractades com a persones, quan arribin a Catalunya o a Espanya, no pot guanyar PP i Vox. Si s’està a favor que la gent pugui estimar a qui vulgui, no pot guanyar PP i VOX.

El moment és greu. Occident sembla deixar enrere els anys de la raó i cada vegada més el mite, la mentida i la conspiració són utilitzades per als populistes per treure’n rendiment egoista. Els populistes guanyen eleccions i deixen països dividits entre bons i dolents, entre els que criden i es pensen que tenen tota la raó i els que es veuen obligats a callar. Ara és més important que mai advertir sobre aquestes situacions que són presents a Espanya i a tot Europa. Per això, a la intervenció de dissabte, avisava que algunes afirmacions nacionalistes són altament preocupants, també, a Catalunya.

Sèrie, Notes de Girona, número 4.


Publicado

en

por

Etiquetas: