Arrelar en allò que som

Vull ser alcaldessa de Girona, perquè tenim particularitats i potencialitats que ens poden fer líders a Catalunya i no ho estem aprofitant; perquè avui hi ha gent que no té oportunitats i això es pot canviar; perquè hi ha qui no pot pagar l’habitatge, la llum, o no pot encendre la calefacció a Girona i s’hi pot posar solució; i perquè l’Ajuntament pot i ha de funcionar de manera més transparent i participativa. Els eixos més urgents són recuperar el lideratge gironí amb totes les energies que té la ciutat per ser pol d’atracció de talent i d’inversions a l’àrea urbana, a Catalunya i a l’euroregió Pirineus-Mediterrani; concentrar tots els esforços per capgirar l’evolució negativa de Girona a l’àmbit econòmic aquests últims anys i convertir la creació d’ocupació en fita conjunta de la ciutat; impulsar la igualtat justa amb inversions en oportunitats a canvi d’un retorn de mèrit i d’esforç; combatre l’escletxa entre rics i pobres, perquè Girona serà una ciutat millor per tothom, si no existeixen més diferències que les que es justifiquen en raó d’aportació al bé comú; i que el govern sigui el de la gent de Girona gestionat amb transparència i participació.

El projecte col·lectiu de ciutat no ha d’inventar res, sinó arrelar en allò que ja som. Després d’uns anys sense objectius ni model de ciutat; l’activisme veïnal, les energies d’associacions i d’entitats i la voluntat ciutadana, impulsen una Segona Transició després de la dels anys vuitanta. Al centre de Girona –entre el Barri Vell i el carrer Emili Grahit; entre l’Onyar i el carrer Barcelona– s’ha de tenir la prioritat que persones diferents, majories i minories, puguin trobar-se i compartir espais comuns: reduir el trànsit rodat, voreres àmplies, espais verds, parcs infantils, senyalitzar tots els punts d’interès de la ciutat, apostar pel comerç de qualitat i de proximitat, mercats pioners i facilitar espais als baixos dels edificis per empreses gironines i iniciatives socials, culturals o associatives. Si Girona és una bona ciutat per viure, també qui ens visiti hi gaudirà una bona experiència. A cadascun dels barris hi ha d’haver també un centre com aquest que potenciï les particularitats i iniciatives dels barris gironins que tenen identitat pròpia i cerquen oportunitats.

El treball és un dret i un dels aspectes més rellevants de la vida. En aquest sentit, la vida de les 7.300 persones que estan a l’atur –1.000 persones més que fa quatre anys–, ens preocupen especialment. Girona ha perdut empenta i competitivitat. L’ocupació hauria d’haver estat i haurà de ser la primera prioritat del nou govern. Sabem que la creació de llocs de feina no és quelcom automàtic i exigeix propostes serioses allunyades de la demagògia. S’ha d’estar al costat de les petites i mitjanes empreses. I no podem renunciar, ans al revés, a atraure grans empreses tractores i indústries amb valor afegit, que faciliten la instal·lació d’empreses satèl·lits derivades o de servei al seu entorn. Posant-nos al costat d’aquells que creen llocs de treballar per mitjà de simplificar tràmits administratius; concedir espais i eines de treball a emprenedors; facilitar en col·laboració de privats crèdits a baix tipus d’interès; donar avantatges fiscals a aquells que creen ocupació de qualitat; estar obert a les necessitats de les empreses i la ciutat, amb orientació de currículums a sectors amb possibilitats reals de trobar feina a través de cursos de formació; i crear una Xarxa Institucional per a l’Ocupació entre Ajuntament-Empresa-Universitat-Formació Professional.

Lideratge, competitivitat econòmica i creació d’ocupació no són possibles sense una governança del conjunt dels veïns i veïnes a l’Ajuntament. Els regidors són servidors públics i s’han de comprometre a la transparència absoluta. Limitació de salaris, que han de ser com els de la gent treballadora dels barris. Un polític, un salari i un càrrec. Publicació de béns propis i de l’Ajuntament, sous, agendes dels regidors. Rendició de comptes anuals als Plens municipals. Atenció personalitzada dels regidors als barris amb hores convingudes a disposició dels veïns. Primàries i llistes obertes. Limitació de càrrecs de confiança, perquè l’opinió pública organitzada en partits es pugui desenvolupar amb normalitat, però sense que a ningú no tingui una retribució indeguda. Dit d’una vegada: que el servei públic sigui un treball digne amb una altíssima exigència de transparència, de diligència i d’excel·lència. Entrar a l’Ajuntament és un honor i responsabilitat que demanda un retorn al conjunt de la comunitat i a la ciutat de Girona. Perquè això sigui així, no es tracta tant de trobar les persones adients, que també, sinó d’establir mecanismes de control i de participació per mantenir el grau de vigilància i de rigor.


Publicado

en

,

por