Comunicat de la portaveu del grup dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, sobre el Ple d’Ordenances Fiscals a l’Ajuntament de Girona

El nostre vot ha estat contrari a les Ordenances d’aquest any, perquè Junts x Cat, Guanyem i ERC han aprovat incrementar les taxes i impostos a tots els gironins i gironines de manera lineal. L’IBI ha pujat a Girona a prop d’un 3%.

La mesura d’incloure un recàrrec de l’IBI als pisos buits durant dos anys, avui, és paper mullat. La proposta aprovada per al Plenari no inclou mesures específiques per evitar la picaresca de les entitats bancàries: si els bancs practiquen la seva habitual estratègia de canviar el titular del pis buit, aniran posant a zero el cronòmetre i mai no arribaran a tenir el pis buit durant dos anys; i també ho podran fer per mitjà de fer un lloguer a qualsevol persona, per exemple com a pis turístic, per un període d’un dia o d’una setmana, per exemple. Per això, altres ajuntaments catalans han especificat que el comptador no es posa a zero ni per canvi de titular del pis, ni per lloguers inferiors a sis mesos o un any.

És una proposta que pot ser un titular. Però no té contingut de fons per ser eficaç. El govern de Junts x Cat és especialista en això. L’única proposta que ha presentat a la premsa i a la ciutadania és que es permetrà que els gironins i gironines puguin fraccionar el pagament de taxes i impostos fins arribar als 10 mesos. Això, però, va ser aprovat l’any passat. CiU ho va aprovar amb el PSC i apareix a totes les notícies. El nom per anunciar-ho va ser “Tarifa Plana”. Fer això és un engany.

El nostre grup també ha pogut comprovar que les mesures anunciades a la premsa de gravar les grans superfícies o bé bonificar l’ICIO de pisos reformats i cedits a la borsa municipal no són a les ordenances aprovades inicialment. Ho hem preguntat i, quan no s’ha contestat, hem constatat que aquests anuncis avui no s’han aprovat.

Aquests punts són una màscara per amagar que s’han pujat taxes i impostos i l’IBI gairebé un 3%. Ho han fet de manera lineal, sense incorporar bonificacions i ajuts, que és la manera possible a l’àmbit local per tenir impostos progressius. Així ho vàrem fer durant els anys anteriors per beneficiar persones i famílies monoparentals, discapacitats o per motius de renda.

La pujada de l’IBI a Girona d’un 3% significarà que el gironí o gironina haurà de pagar entre 20 i 90 euros més d’IBI a l’any. Cal tenir en compte, que segons dades del mateix consistori, a Girona hi ha 1.200 famílies que tenen un pis en propietat i que tenen mancances severes de necessitats bàsiques. 90 euros és un cost elevat i greu, però cobrar 20 euros més a qui té necessitats bàsiques és un error gravíssim.

Per aquests motius, el nostre grup municipal ha demanat que aquestes ordenances es quedin sobre la taula per trobar millors solucions, perquè a més a més es trenca un consens de 7 anys de no pujar taxes i impostos en un període incert, on la immensa majoria no s’ha recuperat de la crisi i hi ha un refredament econòmic conegut per a tothom.

El nostre grup havia demanat que s’incorporés una taxa d’estudi dels pisos buits pagada per grans tenidors, que hauria permès recaptar a l’Ajuntament de Girona a l’entorn d’uns 120.000 euros; el “Carnet de Ciutadania”, perquè de manera automàtica, enlloc d’haver de reclamar-ho cada any, el ciutadà es pogués beneficiar de les bonificacions introduïdes els darrers temps; la reducció d’un 7% de la taxa d’escombraries, tal com va prometre fa dos anys l’actual govern que faria aquest 2019; i, sobretot, haver incorporat que qui té més paga més per mitjà de noves bonificacions. Res de tot això s’ha fet.

Són les ordenances més perjudicials i menys socials de la història de Girona. Ideològicament, Guanyem i Junts x Cat han manifestat posicions contràries a l’esquerra i a la dreta respectivament. El sr. Lluc Salellas ha dit ben clar que compartia amb Junts x Cat el projecte nacional, però gens ni mica el de ciutat. Arribats a aquest punt, o bé Guanyem ha imposat el seu projecte polític a Junts x Cat, perquè no el compartia gens ni mica; o bé les ordenances han estat aprovades per criteris nacionals, tal com han reconegut altres grups del plenari.

L’aprovació de les Ordenances ha succeït després d’una setmana on han ocorregut fets gravíssims a Girona. Junts x Cat i Guanyem han parlat molt amb nosaltres aquest estiu. Però, a vegades, hom pot tenir la sensació estranya que -com a mínim- Junts x Cat i la CUP a Catalunya i Junts x Cat i Guanyem a Girona encara han parlat molt més. En algunes coses, aquests grups han d’acceptar que estan d’acord: per exemple a les ordenances o bé en haver defensat i defensar la reivindicació enèrgica al carrer. He agraït, tanmateix, que hagin condemnat la violència al carrer aquesta setmana. Hauria estat bo també agrair als cossos policials la seva feina.

Les Ordenances, per tant, s’aproven un dia que poden passar mig desapercebudes. El dia del pregó. Però ha de resultar evident que això succeeix, perquè el Ple de Girona ha aprovat una decisió, que tindrà afectacions profundes a la nostra ciutat, i que s’explica -sobretot- per raons nacionals. Allò que uneix el nacionalisme, que no ho separin els impostos.

En aquestes circumstàncies, Junts x Cat i Guanyem han d’admetre quina és la situació actual de Girona. Perquè sembla que l’alcaldessa no fa prou per tornar l’ordre i la seguretat a la ciutat; i Guanyem haurien pogut trobar un dia i unes raons més transparents per aprovar les ordenances.

Grup municipal socialista al ple d’ordenances

Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: