Dia Internacional contra la violència de gènere

Avui és el Dia Internacional contra la violència de gènere. Hi ha hagut retallades que han empitjorat l’atenció a víctimes de violència masclista. Legislativament queda molta feina per fer. Després de deu anys continuem reclamant que s’apliqui la llei en totes les seves dimensions per tal que més dones puguin viure segures.

Avui les dones hem de continuar lluitant, com hem fet fins ara, per millorar els serveis socials i ajudar les persones, per no patir més violència i perquè tothom respecti que som diferents però iguals en drets. Avui fem comptes i apareixen als mitjans les xifres sobre la violència de gènere. Avui situem el focus mediàtic sobre aquesta lacra social. Però és un problema diari que encara no té solució i demà la lluita continua.

Des del meu punt de vista la millor manera d’ajudar les víctimes és contribuir a la prevenció del problema. Quan hi ha víctimes mortals crida molt l’atenció i surt a tots els mitjans. I no és per menys. Però també hi ha molts casos que no arriben a aquests extrems. La violència de gènere no és només física. N’hi ha de psicològica. N’hi ha que afecta els fills. Cal estar alerta de les primeres manifestacions que poden ser fatals a curt i a llarg termini.

La dona ha aconseguit la llibertat en aquest últim mig segle. Ho ha fet amb molts esforços. Hi ha qui encara no ha entès que cap persona pot ser propietat d’una altra. És de dret entendre-ho. Les institucions amb prevenció i educació han de posar tots els mitjans per acabar amb aquesta tragèdia. Avui, Dia Internacional contra la violència de gènere, lamento les morts de tantes dones, de tantes persones, en nom finalment de la llibertat.