Taula diputats Parlament

El diputats i parlamentaris de 40 anys de socialisme reclamen acord, moderació i pacte per Catalunya

Els socialistes han fet una introspectiva dels 40 anys del partit a Girona des del punt de vista dels diputats al Parlament i al Congrés de la demarcació. Manel Nadal, Anna Balletbó o Núria Carreras han participat a la jornada. El PSC de Girona reclama un govern fort d’esquerres compromès a trobar una solució política a favor de Catalunya

Aquesta tarda l’agrupació del PSC de Girona i la federació del PSC de comarques gironines han organitzat una jornada amb dues taules d’actualitat política amb alguns dels diputats que hi ha hagut al llarg dels 40 anys d’història del PSC. La primera taula centrada en l’actualitat catalana i el Parlament ha comptat amb Manel Nadal diputat des del 1984 al 2003, Núria Carreras, diputada al 2010, i Rafel Bruguera, diputat des del 2015 fins ara. La segona taula ha tractat de l’actualitat espanyola i del Congrés amb els diputats Anna Balletbó (1980 al 2000), Àlex Sáex (2004-2015), Juli Fernández (2008-2011) i Marc Lamuà, primer secretari PSC CCGG i diputat al Congrés des del 2015. L’acte ha estat presentat per Sílvia Paneque.

El fil conductor de l’acte en les seves dues taules ha estat la pèrdua de drets de la ciutadania els darrers anys. Els diputats han coincidit en l’anàlisi de l’actualitat “com un moment difícil per la igualtat, la llei de violència de gènere, la memòria històrica, els drets LGTBI, o el diàleg. L’amenaça de l’extrema dreta fa trontollar drets conquerits que la ciutadania ja ha acceptat com a fonamentals”. “Els darrers mesos de govern amb l’executiu Sánchez s’ha intentat consolidar i protegir aquests drets a través de decrets lleis i amb la proposta de pressupostos finalment rebutjats pels partits independentistes i la dreta espanyola” ha explicat el diputat socialista Marc Lamuà.

Taula diputats Parlament
Taula diputats Parlament

Els diputats al Parlament han coincidit en el paper clau de Miquel Iceta i Sánchez per la moderació i el diàleg a la situació de Catalunya. Manel Nadal i Rafel Bruguera han coincidit en remarcar que “aquesta és una legislatura perduda”. Rafel Bruguera ha dit que “hem aprovat només 4 lleis, i 3 han estat a instàncies del PSC. Tenim el Parlament aturat” mentre que Nadal ha defensat la gestió del tripartit i ha afegit “la previsió del tripartit en infraestructures i serveis ha fet que Catalunya no hagi col·lapsat per l’augment de població (de 6,5 a 8 milions de catalans) i dels successius governs convergents i d’ERC que han paralitzat el país i han viscut de l’herència rebuda”.

Sílvia Paneque ha afegit una reflexió entorn a la responsabilitat, la moderació i els diàleg entorn a una situació que no es pot decidir unilateralment sense tenir en compte la majoria àmplia de la societat catalana. “Estem davant d’un moment on estic segura que un país es pot aixecar d’una derrota, però ara cal evitar una desfeta. És important intentar pensar que el punt de vista no és convèncer ningú del port d’arribada, sinó d’allò en què estem capaços de coincidir per tornar a fer forta Catalunya i Espanya. Aquest és el camí perquè la gran majoria tingui una vida millor i siguem més forts”, ha conclòs Paneque.

Els diputats del Congrés han recordat els anys d’importantíssims avenços per a la societat democràtica. Anna Balletbó ha explicat com durant la nit del 23F li va tocar respondre trucades de les diferents seus socialistes, perquè es va veure obligada a ocupar el despatx de coordinació i organització del PSOE. Àlex Sáez ha fet memòria de la seva participació en lleis tan importants com la del retorn dels papers de Salamanca o la del matrimoni entre persones del mateix sexe. I, finalment, Juli Fernández ha explicat la seva experiència com a membre del Congrés i del Parlament, on es varen afrontar votacions difícils, i va subratllar que, avui, el PSC té una posició clara i solvent a favor de Catalunya, d’Espanya i de la democràcia.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: