El període de presentació de propostes per a la llista del PSC es tanca amb 148 noms que aspiren a formar part de la candidatura

Sílvia Paneque afirma: “Que s’hagin proposat un conjunt de persones d’edats, d’àmbits i de barris tan diferents de la ciutat, confirma que el procés d’obrir la llista per confeccionar-la de manera conjunta aporta avantatges indubtables perquè tots els que hi hem participat hem tingut l’oportunitat de contribuir-hi”

El procés per confeccionar la llista dels socialistes de Girona de manera oberta i participativa ha completat el període de presentació de propostes amb una total de 148 noms que aspiren a ser a ser a la candidatura del PSC a l’alcaldia de Girona, 76 dones i 72 homes. El procés, engegat per Sílvia Paneque i aprovat per majoria absoluta a l’assemblea de l’Agrupació de Girona l’11 de març passat, té l’estricta voluntat política de conformar un projecte de manera democràtica, tal com també es va fer per escollir l’alcaldable, en aquella ocasió a través d’un procés de primàries. La candidata socialista ho ha valorat com un èxit: “Que s’hagin proposat un conjunt de persones d’edats, d’àmbits i de barris tan diferents de la ciutat, confirma que el procés d’obrir la llista per confeccionar-la de manera conjunta aporta avantatges indubtables perquè tots els que hi hem participat hem tingut l’oportunitat de contribuir-hi”.

Les llistes obertes són un sistema àmpliament estès als països democràtics. A Europa se’n troben exemples a Bèlgica, Eslovàquia o Itàlia, països en els què els seus ciutadans escullen els representants polítics de manera directa; o Dinamarca, que tria 139 diputats per elecció directa i 40 a partir d’un sistema de compensació que permet accedir al Parlament, tan a forces grans a nivell estatal que no guanyen a cap circumscripció, com a partits locals petits, a qui el sistema podria perjudicar malgrat que la suma dels seus vots fos suficient per obtenir representació parlamentària

Entre els noms que han estat proposats per l’Assemblea del PSC de Girona per ser a la llista, hi ha persones independents com Càrol Jiménez (professora de primària i especialista en recursos educatius), Manuel Martín (arquitecte i professor de la UdG) o Eli Riera; vinculades a la cultura com la catedràtrica Anna Maria Garcia i el també professor de la UdG Maxi Fuentes; així com regidors històrics socialistes com Pep Quintanas, Francesc Francisco-Busquets, Maria Àngels Cabarrocas, Joan Pallàs, Antonio Sànchez, Quim Rodríguez o Andreu Otero; joves com Maite Guerrero, Joan Quer, l’economista; David Maldonado, l’empresari Larbi Hlal o Marc Lamuà (doctor en història); i persones vinculades a moviments associatius com l’executiu de mitjans de comunicació Xavier Montero, de Torre Gironella; Pepe Guerrero, de Germans Sàbat; o el delegat sindical d’UGT Joaquim Ballesteros, de Sant Narcís.

Paneque ha precisat que el procés per elaborar la llista del PSC de Girona és obert a “totes les persones que se senten compromeses a favor d’una ciutat d’esquerres, que no volen una ciutat de dretes amb un atur exorbitant i unes desigualtats creixents”. “Les persones que participen en la idea que la prioritat és combatre l’atur i les desigualtats, que volen un govern que cregui en la participació i sigui transparent de mena; persones que creguin en un projecte alternatiu de lideratge de Girona a l’àrea urbana i que sigui capital a Catalunya”, ha detallat l’alcaldable socialista.

El PSC és partidari d’aplicar nous sistemes d’elecció que donin un major protagonisme als ciutadans en totes les eleccions dels sistemes polítics català i estatal. “Comencem a casa el que volem aplicar al conjunt de la societat. Les llistes obertes fan més sòlida la relació entre els electors i els seus representants i eviten que es dilueixi la responsabilitat individual dels càrrecs electes”, ha puntualitzat Paneque, que aprecia avantatges, per exemple, en sistemes com el de Finlàndia, que prima els candidats individuals per davant dels partits a l’hora d’elaborar les candidatures però manté el pes de les organitzacions en el repartiment dels escons. En el sistema mixt finès els partits presenten llistes no ordenades que la junta electoral ordena per sorteig, després d’acreditar que compleixen els requisits legals. En acabat, la junta electoral atorga un número a cada candidat i els presenta als electors en una llista en la qual es mostra el nom, el municipi de residència i la professió o titulació de cada candidat, sense fer referència a l’organització a la qual pertanyen. El recompte dóna el primer escó al partit més votat i l’assigna al candidat amb més vots individuals. A partir d’aquí s’aplica la llei d’Hondt per triar la resta de diputats de cada circumscripció.

El reglament de la Llista Oberta del PSC ha obert el partit de bat a bat. Tothom que ha volgut ha tingut l’oportunitat de proposar els candidats a la llista que ha trobat més adequada. El procés seguirà a partir d’ara a les urnes, perquè el conjunt de la ciutadania triï i ordeni els noms proposats a la llista de la candidatura dels socialistes a Girona. El PSC entén que els servidors públics han de ser responsables, més enllà dels seus partits, davant del conjunt de la ciutadania a la qual serveixen.

(NOTA DE PREMSA ENVIADA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ)