El PSC de Girona adverteix que Junts x Cat, Guanyem i ERC hauran de comprometre’s amb la governabilitat del cartipàs que, demà, aprovaran junts

Els socialistes lamenten que els tres grups independentistes hagin arribat a un acord de mínims i subratllen que hauria estat un moment important per exigir millors polítiques amb seguretat, ocupació i habitatge

El grup municipal del PSC de Girona lamenta que el govern de Junts x Cat en minoria aprovi el cartipàs gràcies a les abstencions de Guanyem i d’ERC. La via de l’abstenció, segons els socialistes, permetrà aprovar un organigrama que és el que volia d’entrada Junts x Cat i que no l’obliga tampoc a canviar de polítiques en aquells temes que més urgeixen a Girona. “Hi ha qui pot creure que l’abstenció és més explicable que el vot favorable. Però la conseqüència serà la mateixa: el cartipàs de Junts x Cat s’aprovarà i el canvi de polítiques que hi hauria d’haver hagut encara no es produirà”, ha explicat la portaveu Sílvia Paneque.

Els socialistes havien proposat que es desplegués un ambiciós programa de seguretat, que s’incorporés 10 agents de policia nous per any, i que hi hagués presència de policia de proximitat matí, tarda i vespre als barris de Santa Eugènia, Can Gibert i Sant Narcís; que hi hagués un Pla d’escoles d’ofici en els 10 barris amb més atur a Girona, on hi haguessin equips de paleteria i pintura amb mestres d’ofici, que treballessin des del barri per al barri; i el desenvolupament d’un pla d’habitatge per combatre l’ascens del preu de viure a Girona amb polítiques actives de lloguers municipals i de regulació de la problemàtica sobre pisos turístics. Els socialistes creuen que Junts x Cat es va quedar molt lluny de la majoria i que això hauria fet possible un canvi real a les polítiques d’aquest mandat.

El govern de Marta Madrenas ha escollit pactar el cartipàs amb Guanyem i ERC. Els republicans ho han anunciat un dia més tard que s’hagi firmat l’acord de la Diputació que també mantenen amb Junts x Cat. A ningú no li pot estranyar que aquests dos partits, que governen junts la Generalitat des de fa anys, hagin anat de la mà a tot arreu on els ha estat possible. En el cas de Girona, els socialistes constaten que ERC va impossibilitar des d’un primer moment qualsevol alternativa creïble a Marta Madrenas i que, al final, en el cartipàs la visió que més s’ha imposat és la dels republicans: el tripartit independentista farà possible la seva aprovació. “De fet, amb la presència de regidors d’ERC i de Guanyem en empreses municipals, com Aigües de Girona o Girona + Neta, l’acord de cartipàs ha anat molt més enllà del què ens hauríem imaginat, i es podria definir com un govern de coalició, on dos partits de moment encara són a l’oposició”, ha afirmat Paneque. El cartipàs és l’organització política del nou Ajuntament, marca el punt d’inici del mandat i ERC i la CUP seran en empreses municipals, per tant, aquest pacte transmet una línia clara que el govern de Marta Madrenas ha escollit i ha trobat la complicitat de Guanyem i d’ERC. “És un pas important i significa que els partits, que han acordat el cartipàs, han d’assumir que marquen línies de mandat. No valdrà, després, bloquejar el govern. Això seria un error greu per a la ciutat”, ha temut Paneque.

Aquest acord de mínims, opinen els socialistes, aconsegueix tenir una majoria suficient el plenari per a l’aprovació dels punts proposats per al govern de Madrenas; però ofereix una imatge nítida de quina ha estat la voluntat dels diferents grups municipals per iniciar aquest mandat. Els socialistes lamenten profundament no haver pogut influir més en aquest moment en el govern a Girona, perquè haurien exigit una solució per als talls de llum d’entrada, i un pla ambiciós per tal que l’Ajuntament actués en matèria de seguretat, ocupació i habitatge. Els socialistes adverteixen que accepten fer oposició i accepten que els diferents partits independentistes vulguin liderar l’acció de govern per mitjà de pactes. Però avisen que aquest camí pot portar a curt o a mig termini a una nova situació d’ingovernabilitat a l’Ajuntament de Girona i que el pitjor que li pot passar a la ciutat és tenir un consistori que no funcioni i que no garanteixi ni els drets ni els serveis al conjunt de la ciutadania. És un mal inici fer passos endavant amb un acord de mínims: o hi ha un compromís sincer de les parts de fer funcionar el govern, o això aviat arribarà a un atzucac que tindrà conseqüències negatives per a Girona. Els partits que han fet possible l’aprovació del cartipàs, en aquest cas Junts x Cat, Guanyem i ERC, han d’assumir la responsabilitat d’haver fet possible l’organització de tot l’Ajuntament els pròxims quatre anys. S’han assenyalat unes línies, que determinen que es portaran a terme unes polítiques i d’altres s’abandonaran. “Això exigeix responsabilitat per part de tots els que no hi hem estat d’acord, que farem oposició i crítica constructiva, però també dels que ho han acceptat”, ha conclòs Paneque.


Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: