El PSC de Girona creu que la ciutat no té rumb, resta paralitzada i no s’atén com cal la gestió del dia a dia

“El govern de Marta Madrenas a Girona no té rumb, resta aturat i no atén els problemes creixents del dia a dia de la ciutat”, ha lamentat Sílvia Paneque en la valoració d’aquest primer any de mandat

“És un govern sense rumb, perquè el rumb que van intentar no era lícit”, ha recordat Paneque. El govern de Marta Madrenas va delegar el gruix de les competències del Plenari a la Junta de Govern Local. Però aquesta maniobra no està permesa per la Llei a Catalunya si hom no ho fa amb la majoria absoluta, i no simple, del Plenari. A causa d’això, Madrenas va haver de retornar les competències al Plenari. Però això ja indica, en opinió dels socialistes, que a Girona hi ha un govern en clara minoria que va voler governar sense tenir en compte el resultat democràtic de les últimes eleccions i sense tenir en compte la transparència i el control que els Plenaris garanteixen a la ciutat. “Ara, quan han de portar projectes de pes i substància al Plenari, ho han deixat de fer. És un govern de qui Plenari passa, mes empeny. Madrenas evita emprendre cap projecte de profunditat i només hi ha punts burocràtics o de tràmit”. El grup municipal del PSC de Girona lamenta profundament que Madrenas ha escollit governar per governar i això suposa perdre oportunitats, perquè no hi ha un rumb definit per a Girona.

“La paràlisi del govern de Madrenas és absoluta”, ha dit Sílvia Paneque. “La Vora” va ser presentat per Madrenas com “un dels projectes principals de transformació de la ciutat”, però de moment no ha estat altra cosa que el canvi de nom de l’antic projecte d’Anella Verda. Tampoc no hi ha hagut notícia del Parc de les Pedreres, ni tan sols s’ha avançat en l’accés a Torre Gironella per Alfons XII, que disposa de partida pressupostària. Els socialistes també han recordat que del projecte “Quatre rius i una sèquia” no se’n sap res més que notícies i panoràmiques digitals, que prometien desplaçar Plaça Catalunya al davant del Mercat del Lleó i fer piscines en diferents trams dels rius de Girona. El Pla Especial de la Devesa ha estat abandonat en un calaix per Madrenas, fet que va suposar la pèrdua de 90.000€ per a l’Ajuntament de Girona. La “cúpula de les arts”, que havia de transformar l’oferta cultural, i el “clúster de les arts escèniques de Girona” han estat projectes abandonat o dissolts. La “casa de les matemàtiques” i la “revolució digital” tampoc no s’han materialitzat en res. El govern també va anunciar, amb l’empresa Setex Aparki, millorar la mobilitat de Girona amb indicadors d’aparcaments, però això no es va fer i, a més a més, l’Ajuntament també ha perdut 140.000€ per una sentència contrària en aquest cas. El “Bloom” ha suposat llançar 2 milions d’€ amb un projecte de finançament europeu que ha estat abandonat després d’haver estat un gran fracàs. El “Pla de Mobilitat Urbana” finalitza el 2020 i no hi ha cap notícia que el govern de Madrenas hagi posat al dia les necessitats de mobilitat d’avui a la ciutat. El Pla Estratègic de Turisme no ha estat altra cosa que deixar els turistes, alguns d’avançada edat, a Fontajau, havent de fer una llarga caminada per arribar a la ciutat. No sabem quantes empreses noves ha captat “Girona Invest-IN”. El projecte “Agència Turística” tampoc no s’ha creat. “Observatori del comerç 4.0” no en coneixem res més que el nom. El “laboratori Social d’Innovació” no hem pogut ni esbrinar què vol ser. Les obres de la Central del Molí segueixen encallades des d’octubre del 2017. Els “Pressupostos Participats” han estat un rotund fracàs. I les obres del carrer Barcelona segueixen essent una promesa més incomplerta. De les 356 mesures del Pla de Mandat, no s’ha avançat en cap. “La ciutat de Girona té un govern aturat que ens condemna a la paràlisi. La paràlisi ha estat causada per la voluntat de governar per governar i per la manca de tenir capacitat de crear una majoria transversal capaç d’introduir els canvis i les solocions polítiques que Girona necessita”, ha lamentat la portaveu Sílvia Paneque.

“Malauradament, la gestió del dia a dia no és bona i no hi ha iniciativa per afrontar els problemes de la gent”, ha explicat Sílvia Paneque. Segons dades de l’Observatori de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial del propi Ajuntament de Girona, la xifra de delictes ha crescut un 16% els últims anys. “Resoldre-ho requereix recursos i esforç i no és fàcil. Però no serveix de res negar la realitat i parlar de ‘sensació d’inseguretat’. És evident que aquí tenim un problema i hi hem de donar solucions”, ha advertit Paneque. El grup socialista lamenta que el govern de Madrenas comprés un edifici a Santa Eugènia per fer-hi una “sotscomissaria” a correcuita per anunciar-ho abans de les eleccions; i, ara, la ciutat es trobi que aquest edifici no és vàlid per aquest ús i que l’única cosa que pot fer l’Ajuntament és enderrocar-lo tot a excepció de la façana, segons informe del propi Ajuntament. Paneque ha afirmat que “Santa Eugènia necessita una comissaria, no uns sotscomissaria”. D’altra banda, les dades socials ens indiquen que l’escletxa social entre barris a Girona no para de créixer i el grup socialista demana mesures concretes per combatre “aquesta realitat que no ajuda, ni vol ningú”. A Girona, segons estudis del propi Ajuntament de Girona, es pateix la desigualtat entre dones i homes (2 punts de diferència de l’atur femení respecte del masculí) i alguns barris com Santa Eugènia, Can Gibert, Sant Narcís, Pont Major o els de Girona Est arriben a tenir un 30% d’atur més que altres zones de Girona. A la ciutat, el 15% de famílies viuen amb ingressos inferiors a 1.000€ al mes. A més a més, el “Pacte de ciutat contra la segregació escolar” no ha anat endavant, mentre que la segregació per raons culturals avança a Girona més d’un 30% a Primària i un 20% a Secundària. “Hem de recuperar el model de ciutat educadora i frenar aquest augment de la segregació, que no només perjudica els barris, sinó el conjunt de la ciutat”, ha insistit Panequeque ha afegit que “un altre dels problemes endèmics dels últims temps a Girona és l’habitatge, però el govern ha deixat aquest tema en un altre calaix i no hi ha cap mesura per afrontar el problema ni donar-hi solució”. Les prioritats de seguretat, infància i igualtat estan essent obviades per Madrenas, segons el grup socialista.  La portaveu dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, creu que Girona i les polítiques municipals han de tornar a ser la prioritat i que és importantíssim que hi hagi acords per donar solucions als problemes reals de la ciutadania a Girona entre els grups que situem Girona com la prioritat d’aquest mandat.

Sílvia Paneque durant la roda de premsa telemàtica.

Publicado

en

,

por

Etiquetas: