El PSC de Girona denuncia la manca de transparència amb l’adquisició de quatre pisos

Els socialistes denuncien que s’han adquirit els quatre pisos a un preu superior al que suposaria la construcció de quatre pisos per part de l’Ajuntament de Girona

La regidora del grup municipal del PSC de Girona, Bea Esporrín, no considera justificable que l’Ajuntament de Girona estigui en procés de compra de quatre pisos a dit a particulars per valor de 375.000€. El 6 de maig de 2020, es varen iniciar quatre expedients per l’adquisició directa de quatre habitatges per part del govern de Junts x Cat de l’Ajuntament de Girona. Els expedients municipals són els següents: 2020017295, 2020017291, 2020017289 i 2020017287. En efecte, arran de l’estat d’alarma es permeten contractacions d’urgència sense lliure concurrència i eludint els controls habituals. El grup municipal del PSC, però, no considera que sigui justificable haver pres aquesta decisió sobre una quantitat de diner públic tan important per criteris d’emergència. 

“En primer lloc, la quantitat de diners és molt considerable. En aquest punt és necessari recordar que a l’últim pressupost es va fer públic que hi hauria una inversió de 500.000€ per habitatge públic. La compra a particulars a dit de quatre pisos aquestes últimes setmanes ha deixat aquesta partida gairebé sense fons. A més, el preu de construcció de quatre pisos per part de l’Ajuntament de Girona hauria estat inferior que el preu de compra que s’ha efectuat i, per tant, és normal que es generin dubtes sobre aquesta compra. El preu de construcció de quatre pisos, si els hagués construït l’Ajuntament, hauria estat de 280.000€. És a dir, la ciutat de Girona hauria pogut trobar una manera de gestionar millor els recursos per tenir 4 pisos més en propietat. Malauradament, no podem estar d’acord en utilitzar l’emergència per justificar aquesta compra”, ha explicat Bea Esporrín. D’altra banda, s’espera que els preus dels pisos baixin en el pròxim trimestre o semestre. També sobta que l’Ajuntament no optés a les subvencions que va habilitar la Diputació de Girona per adquisició d’habitatge social, que van estar habilitades fins al 14 de febrer. (https://seu.ddgi.cat/web/nivell/496/s-1/subvencions-a-ens-publics)

La compra de pisos a entitats bancàries o a particulars ha d’estar molt justificada per part de l’Ajuntament de Girona, perquè és un acord amb un privat. Per aquests motius, els socialistes consideren que el pitjor moment per portar a terme un acord d’aquest tipus és en les circumstàncies del Covid19. Els socialistes subratllen que la inversió de 375.000€ s’hauria d’haver fet de manera seriosa per mitjà de la lliure concurrència i amb tots els ets i uts dels controls ordinaris municipals. “En segon lloc, el grup municipal del PSC tenim dubtes sobre la urgència que ha justificat aquesta compra. El Covid19, al nostre entendre, va situar com a accions urgents la manca d’aliments, en primer lloc, o l’ajut directa per mantenir un negoci obert, després. Però la manca d’habitatge creiem que el govern de l’Ajuntament de Girona hauria hagut de mantenir lloguers en aquells casos concrets que s’hagin pogut produir. Cal tenir en compte que si la necessitat d’habitatge és una conseqüència d’una situació excepcional, aquesta problemàtica ha de tenir una solució que també sigui circumstancial en raó de la situació d’excepció viscuda. L’excepcionalitat és circumstancial i, en canvi, el govern de l’Ajuntament de Girona ho utilitza per justificar una decisió que no és circumstancial. A més, els expedients admeten que els pisos requereixen reformes o adequacions i, a data d’avui, encara són buits. Els socialistes pensem que aquestes són bones raons per preguntar-nos si el criteri d’emergència per justificar aquesta decisió ha estat o no ben aplicat”, ha conclòs Esporrín.

Grup municipal PSC

Publicado

en

,

por

Etiquetas: