El PSC demanarà la derogació de l’ordre de copagament per als usuaris de residències per a discapacitats

L’encariment de la quota de copagament a les residències de la Generalitat per a persones amb discapacitat, el 22 d’abril de 2014, va suposar una baixada dràstica en els recursos econòmics dels usuaris que els ha empès a una situació límit.

És una situació que preocupa de manera especial els col·lectius de persones amb graus de dependència i que MIFAS va traslladar ahir a la portaveu del grup municipal socialista, en una reunió amb els responsables de l’organització a Girona a la qual també hi van assistir el Diputat per Girona Rafel Bruguera i el portaveu d’afers socials i famílies del PSC al Parlament, Raúl Moreno.

En resposta a la preocupació de MIFAS, el PSC ha avançat que en el pròxim plenari monogràfic del Parlament sobre Emergència Social, els dies 9 i 10 de març,  demanarà que el govern retiri l’ordre de copagament de 2014 –que el Departament de Benestar Social va aplicar unilateralment un nou catàleg de serveis, sense consultar cap grup i sense cap sensibilitat pels abusos que això comportava- de manera que la situació torni a la normalitat dels anys 2008 i 2009 quan s’aplicaven els criteris de la Llei d’ajudes a les persones amb discapacitat elaborada i aprovada pel segon Govern de progrés. El propòsit de la derogació de l’ordre que proposa el PSC és establir un marc que permeti  pactar un nou catàleg consensuat amb les forces polítiques i el tercer sector, que sigui assumible pels usuaris.

El catàleg de serveis socials a discapacitats, segons el compromís adquirit pel segon govern tripartit, s’havia de revisar cada quatre anys. En contrast amb el Govern de José Montilla, la Generalitat governada per Artur Mas va modificar els criteris econòmics de càlcul del copagament dels usuaris de la residència, de manera que va imposar un sistema injust que computava el cost del copagament avaluant  el patrimoni de l’usuari o les pensions; rebaixava la dotació dels anomenats diners de butxaca de 312 a 120 euros, i retallava les hores de serveis de fisioteràpia o podologia, per posar dos exemples. El sistema de la Generalitat convergent margina també els majors de 65 anys, a qui traspassa de dependents a gent gran i els segrega a, sense cap dotació econòmica, com a interns de les residències. Aquest és el criteri per retirar diners de butxaques i també se’ls hi retira hores de serveis a què tenien dret (fisioterapeuta o podologia).

MIFAS reclama que el criteri de copagament s’estableixi a partir de la despesa dels usuaris. D’aquesta manera es podran avaluar la concessió de serveis a partir de situacions econòmiques reals que evitin que l’Ajuntament de Girona denegui bonificacions de la targeta de bus urbà a partir de suposicions que no s’ajusten la realitat econòmica de les persones que els sol·liciten. MIFAS demana, en definitiva, que l’Ajuntament no observi els nous criteris de l’ordre i que no tingui en compte uns diners que no disposen ni el patrimoni per perjudicar-los.

Arrel de la trobada, la portaveu dels socialistes gironins, Silvia Paneque insta l’equip de govern de la ciutat de Girona que revisi els criteris per a les sol·licituds d’ajudes -a les quals s’aplica la normativa en la qual es tenen en compte els ingressos- per obtenir un resultat que correspongui als ingressos reals, que es calculi segons la renda disponible i que aquest càlcul s’apliqui en l’adjudicació de serveis com la targeta de Bus Social. “Hem rebut queixes d’usuaris que volen sol·licitar la targeta de Bus Social i tot i tenir ingressos finals mínims, se’ls ha denegat”, ha ressaltat Paneque.


Publicado

en

,

por