El Trueta ha de ser referència a les comarques gironines

Va ser l’any 2006 quan Marina Geli, l’aleshores consellera de Salut, va implantar el programa de cirurgia cardíaca al Trueta.

El Departament de Salut s’està plantejant tancar el servei de cirurgia cardíaca de l’hospital Josep Trueta de Girona. Si aquesta intenció es confirma, a partir del gener del 2015, els pacients gironins amb operacions complexes de cor, se’ls intervindria a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. La regió sanitària de Girona es quedaria així, sense programa d’operacions cardíaques, nou anys després que es posés en marxa, després de llargues reivindicacions. Va ser l’any 2006 quan Marina Geli, l’aleshores consellera de Salut, va implantar el programa de cirurgia cardíaca al Trueta.

No és el primer cop que s’intenta desmantellar el servei de cirurgia cardíaca. L’any 2011, amb CiU al govern, ja es va qüestionar la seva continuïtat. Aleshores la pressió de reconeguts especialistes com Ramon Brugada i Rafel Masià, juntament amb l’associació de malalts del cor de Girona (GICOR), va aconseguir aturar la desaparició del servei. Aquest cop sembla que la decisió està més avançada i que costarà molt fer canviar d’opinió el govern convergent.

El conseller Boi Ruiz assegura que aquesta decisió es basa “en criteris mèdics i no d’estalvi econòmic”. Potser és cert. Potser no és una retallada econòmica adduint austeritat. És una retallada de l’estat del benestar. Que l’hospital Josep Trueta de Girona sigui referència és una garantia per la qualitat de vida de gironins i gironines. La posició socialista ha estat sempre la defensa d’adequar el Trueta en un nou edifici i construir un campus de salut que també sigui un pol de coneixement, de serveis i d’ocupació.