Es crea a Girona una oficina de pobresa energètica (El Punt Avui)

– És una de les novetats que impulsarà el govern municipal, des d’una àrea que ara gestionarà Sílvia Paneque

– També es treballarà en paral·lel en eficiència a la llar i desxifrar les factures

L’Ajuntament de Girona crearà, els propers mesos, una oficina d’atenció a la pobresa energètica que pugui funcionar com a finestreta única i facilitar, així, les gestions a les famílies que tinguin qualsevol problema per pagar els subministraments de la llar. És una de les primeres novetats que implementarà la nova tinenta d’alcalde de serveis socials, Sílvia Paneque. El govern municipal encara no té decidit on s’acabarà situant aquesta oficina, per bé que es té clar que s’ha de relacionar amb l’oficina d’habitatge, però per raons d’espai s’està buscant una ubicació alternativa per a la nova oficina. Paneque explica que l’experiència que ara es posarà en marxa a la capital gironina segueix el model que ha implantat el municipi de Terrassa i considera que “la finestreta única facilitarà així el circuit a les persones”. La tinenta d’alcalde entén que ara es feia molt complicat anar al consistori o des de entitats com ara Càritas o Creu Roja i que el nou servei ha de permetre resoldre amb major rapidesa i facilitat la problemàtica que tenen moltes famílies per pagar el gas o la llum, ja que amb l’aigua, en ser una empresa mixta amb participació municipal, ja s’actuava d’ofici davant la detecció de determinats casos.

La crisi afecta encara moltes famílies gironines, com ho demostra la dada que dóna Paneque que cada setmana “es destinen entre 10 i 12.000 euros en ajuts d’urgència”, el que dóna idea de la magnitud de les dificultats que viuen molts ciutadans. La nova oficina també es vol vincular a un pla d’eficiència energètica que permeti, a través d’un pla d’ocupació, oferir un servei per a qualsevol família que permeti entendre les factures i traduir-ne la complexitat del contingut. Així mateix, en una altra fase, hi haurà un equip per millorar amb petits canvis l’eficiència de la llar de cada família.

Necessitat urgent d’uns trenta pisos

En matèria d’habitatge, la titular de serveis socials sosté que es mantindrà la línia oberta de sancions a bancs iniciada fa mesos pel predecessor al càrrec. Paneque veu clar que cal que els bancs retornin a la societat allò que han rebut amb dines públics. Anuncia també la voluntat de parlar amb privats que tenen un nombre important perquè els cedeixin a lloguer social i cobrir la necessitat urgent per a 30 famílies que precisen un habitatge.