Girona ha de superar l’estacionalitat i la falta de pernoctacions vinculant el turisme amb una oferta cultural estable durant tot l’any

Hem de ser, no només la ciutat més bonica del país per venir-hi un cop l’any a passejar entre flors, sinó la ciutat de referència entre Barcelona i Montpeller

Des del PSC proposem que Girona superi l’estacionalitat de la temporada turística a partir d’una programació cultural que s’allargui durant tot l’any, més enllà de les cites ja consolidades en el calendari, i que resolgui la falta de pernoctacions hoteleres a la ciutat. La projecció turística de Girona s’ha de vincular amb un projecte per convertir la ciutat en una autèntica ciutat universitària i en una ciutat de congressos aprofitant la infraestructura ja construïda (Auditori i Fira de Girona) i la proximitat amb Barcelona, amb l’aeroport i amb Perpinyà. Hem de ser, no només la ciutat més bonica del país per venir-hi un cop l’any a passejar entre flors, sinó la ciutat de referència entre Barcelona i Montpeller.

Per això proposem un pacte entre la UdG i l’Ajuntament per omplir de contingut el títol de Ciutat Universitària amb la realització de cursos, conferències, cicles, festivals, exposicions, congressos i concerts que portin a Girona els principals representants mundials dels diferents àmbits de la cultura. Girona té elements patrimonials tangibles i intangibles i una posició geogràfica òptima per convertir- se en la capital cultural catalana. La ciutat es pot escriure i explicar amb el seu patrimoni intangible. Volem promoure un conveni amb la Facultat de Lletres de la UdG per impulsar itineraris culturals i literaris que posin en valor el patrimoni intangible de la ciutat.

La nostra posició en el mapa i la vida pròpia de la ciutat obre camí per convertir-nos en aquesta referència a la regió que ocupem al sud d’Europa. Tenim asos culturals com el patrimoni arquitectònic; l’èxit creixent del Festival Temporada Alta, l’impacte de la Universitat i l’oferta magnífica dels diversos museus. Girona és una ciutat relativament pròspera, però la seva força depèn massa de la capitalitat comercial, funcionarial i turística. Convé fer un pas endavant en la seva projecció. Superar l’estacionalitat és un objectiu estratègic.

La projecció de la ciutat vindrà donada per la superació dels reptes de superar l’estacionalitat i definir un model turístic propi a partir de la cultura i la universitat, i un paquet d’actuacions en la línia d’unificar les polítiques turístiques i les de promoció de l’Ajuntament, el Patronat Girona-Costa Brava i l’àrea metropolitana de Girona i acordar-les amb el sector de l’hostaleria; reforçar el paper del Palau de Congressos i la Fira de Girona; dissenyar contractes favorables a “tour operadors” dirigits a turisme de qualitat per atraure visitants dels mercats anglès, francès i alemany; impulsar el turisme associat a la natura donant suport a la creació de l’anella verda gironina i itineraris associats i coordinar una estratègia conjunta amb l’Estat i la Generalitat, amb un paper fonamental dels agents del territori, per assegurar que l’aeroport de Girona creixi en nombre de passatgers.

Girona és una ciutat d’èxit turístic. És un actiu que cal aprofitar-lo per diversificar l’activitat econòmica. Proposem enfocar el model i l’oferta de la ciutat cap a un turisme que ens posicioni com un destí no estacional ni de baix cost. El turisme serà el motor perquè serà la indústria de Girona, vinculada a la cultura, l’etnoturisme, a les atraccions de la ciutat i també a l’oferta gastronòmica perquè sigui un motor que doni embranzida a d’altres sectors.