Girona vol frenar conflictes de convivència amb ‘ni-nis’ posant educadors de carrer (El Punt Avui)

L’Ajuntament de Girona ha decidit crear la figura de l’educador de carrer per frenar problemes de convivència causats per grups de joves en alguns barris de la ciutat, bàsicament adolescents que ni estudien ni treballen i que sovint estan a les places i carrers fins a altes hores de la nit parlant fort, amb la música alta i/o embrutant l’espai públic. La idea del consistori, segons ha explicat la primera tinenta d’alcalde i regidora de Drets Socials i Igualtat, Sílvia Paneque, a l’agència ACN, és que els educadors de carrer siguin també joves que “parlin el mateix llenguatge” que aquests nois conflictius, que solen estar allunyats dels recursos d’inserció que els ofereix l’Ajuntament, i que hi puguin crear vincles, amb l’objectiu d’aconseguir que busquin feina o tornin a estudiar.

La mesura es posarà en marxa en cinc zones de la ciutat –Pont Major, la zona est i els barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert– a partir del gener. D’entrada, hi haurà un total de 9 educadors de carrer i per a la seva contractació l’Ajuntament té previst destinar-hi 140.000 euros. “Prioritzarem no tant el currículum acadèmic sinó les habilitats dels educadors per poder connectar amb aquests joves”, ha avançat Paneque. En aquest sentit, una de les tasques dels educadors serà aconseguir informació sobre què necessiten aquests joves per vincular-se als recursos tant educatius com d’inserció laboral que ofereix el consistori.

Solucions en positiu

La regidora reconeix que la situació actual en algunes zones provoca les queixes dels veïns, però diu que enviar-hi la policia municipal “no dóna resultats” perquè molts cops els comportaments dels joves no suposen cap delicte. “És millor encarar aquests problemes en positiu i no a cop de sanció”, ha afirmat la regidora. Per això, s’ha decidit apostar per la figura de l’educador de carrer, emmirallant-se en un programa similar que s’aplica fa anys a Santa Coloma de Gramenet.

De fet, aquest estiu ja s’ha fet una prova pilot a la frontissa de Santa Eugènia, que Paneque assenyala que ha anat molt bé. I ha estat aquesta experiència la que animat a estendre la figura a altres zones de la ciutat.

9 educadors de carrer treballaran des del gener a Pont Major, la zona est, Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert.
140.000 euros

 

Girona: Frontissa de Sant Eugenia, obres acavades del ultim tram.
Foto: MANEL LLADÓ

Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: