Joaquim Nadal i Sílvia Paneque commemoren 40 anys d’història del PSC de Girona i del Primer Ajuntament Democràtic

Joaquim Nadal retorna al PSC de Girona per presentar amb Sílvia Paneque un cicle que recorrerà la història de quaranta anys de socialisme gironí i del primer Ajuntament democràtic. Els dos gironins assenyalen la coincidència entre una manera de fer socialista a Girona que es manté des del passat i que es vol projectar cap al futur.

Joaquim Nadal i Sílvia Paneque inauguren junts el cicle #40anysPSCGirona #40anysAjuntamentsDemocràtics. El retorn de qui va ser alcalde durant vint-i-tres anys de la ciutat al PSC de Girona es produeix en el marc d’una programació de fins a 40 actes que recordarà el projecte socialista gironí en un àmbit de passat, present i futur. Tant Nadal com Paneque han subratllat que ha existit i existeix una manera socialista concreta de fer política a Girona i és la que té els eixos de la justícia social, la ciutat cohesionada, els projectes sòlids i un model de ciutat clar fet d’idees substancials i de grans consensos transversals. Paneque ha recordat que els mandats socialistes a Girona han estat l’època de transformacions més positives a la història de la ciutat en el passat i que aquest llegat no és només un deure enriquidor per al PSC de Girona en el present, sinó que és sobretot mantenir esperança plena en el futur. A l’acte hi ha assistit nombrosíssims regidors de diferents governs de l’Ajuntament de Girona com Francesc Francisco-Busquets, Francesc Lloveras, Miquel Fañanàs, Tomàs Sobrequés, Xavier Gassiot, Joan Pallàs, Quim Rodríguez, Manuel Martín i Andreu Otero, entre d’altres. La presentació a la Rosaleda de La Devesa a dos quarts de dotze del matí del dimecres 14 de novembre.

Quim Nadal ha recordat que el projecte socialista a Girona va ser una candidatura de persones de la Universitat de Girona o d’altres compromeses amb el barri en entitats i associacions de veïns i, en aquest sentit, ha explicat que el lema municipal de l’any 1979 que era Entra amb nosaltres a l’Ajuntament. Aquest també va ser el lema que Sílvia Paneque va escollir a les eleccions del 2015. “El que hi volíem fer entrar a l’Ajuntament després de quaranta anys de dictadura era la veu del poble. I el poble no té matisos. O ho és tot o no és res. És a dir, es tractava de representar tots i tothom sense distinció de cap mena. Per això, la ideologia socialista parla d’igualtat. D’igualtat de llibertat. D’igualtat d’oportunitats. D’igualtat entre sexes”, ha dit Quim Nadal. Pel que va ser alcalde de Girona hi ha una continuïtat clara entre passat i present, perquè “el PSC durant successives campanyes fins ara ha demostrat que té un coneixement pam a pam de la ciutat, barri a barri, i que a més a més ha volgut plantejar solucions tangibles, aplicades i assumibles pel conjunt de la ciutadania”. Nadal ha volgut puntualitzat que “la gran diferència, si haguéssim de fer un balanç de tots aquests anys, és identificar qui té idees i projectes de present i de futur. Nosaltres mirem el passat, però no pas amb autocomplaença, sinó per fer un recorregut històric i, evidentment, tinc el convenciment que, ara la Sílvia Paneque, abans altres candidats, manté la voluntat d’aportar projectes de transformació social i econòmica i de situar la ciutat amb crèdit a Catalunya”. D’aquesta manera, Nadal ha assenyalat les coincidències en un projecte que va fer fort a l’Ajuntament de Girona ara fa quaranta anys.

La portaveu del grup municipal, Sílvia Paneque, ha destacat que “en aquests 40 anys hi ha hagut i hi ha un seguit de persones molt divers, que em consta que volem i que tenim el propòsit de reivindicar junts, amb fermesa i serenitat, una manera de fer política, que va ser importantíssima en el passat i és cabdal per al futur”. No s’ha estalviat comentar que les circumstàncies han fet a vegades difícil reivindicar una realitat evident que és que “un conjunt de dones i homes han estat compromeses amb uns mateixos valors socialistes a Girona. Sense excloure ningú i essent-hi tothom dels que hi han estat i hi volen ser. Aquesta manera de fer compartida ha estat posar la ciutat al davant de qualsevol cosa, conèixer cada petit problema de carrer de Girona, construir projectes polítics des dels consensos transversals i evidenciar que els lideratges són forts quan comptes amb persones valuoses, tant les més conegudes, com d’altres anònimes”. La portaveu socialista, Sílvia Paneque, ha considerat que “les paraules d’avui de Quim Nadal són importantíssimes a l’àmbit personal, perquè de cap manera no es podria haver fet un sentit homenatge a quaranta anys d’història del PSC de Girona i de l’Ajuntament democràtic sense Quim Nadal. Per això mateix també ho són per al projecte socialista i per la unitat civil que sempre ha tingut la ciutat de Girona”. Paneque, a més, ha recordat que en aquest cicle hi serà també dones tan rellevants per a Girona com Anna Pagans o Isabel Salamaña.

El cicle #40anysPSCGirona #40anysAjuntamentsDemocràtics té quatre eixos principals. El primer s’anomena “Gegants del PSC”. Entre aquest novembre i març del 2019, hi ha diferents actes en homenatge a socialistes il·lustres traspassats com Just Manuel Casero, Lluis Maria de Puig o Ernest Lluch. El segon eix és “Un tren de milers de veus” que recupera el principi que els projectes polítics són més forts quan és tan present la diversitat com el propòsit conjunt de trobar coincidències enriquidores. El PSC era el partit que més s’assemblava a Catalunya, quan la diversitat era riquesa i en lloc de dividir, unia. El tercer és “fent barri, fem ciutat”, que no només recuperarà les propostes més innovadores a l’àmbit gironí d’aquests últims quaranta anys, sinó que també vol ser un laboratori d’idees i de projectes de futur. I l’últim eix és “El socialisme gironí a Catalunya, a Espanya i al món”. En aquesta darrera pota del cicle es planteja des del convenciment que Girona ha estat una de les peces claus en la construcció nacional catalana i que el paper de socialistes insignes al govern espanyol o a les institucions europees ha deixa una petjada forta a favor de principis com els de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. El cicle comptarà amb 40 actes. El primer és la presentació de la biografia d’Ernest Lluch amb la presència de l’autor del llibre, Joan Esculies, de Quim Nadal i de Mireia Lluch.

 

Notícia al Diari de Girona: El PSC celebra 40 anys del naixement d’«un projecte integrador» de tots els barris

Notícia a El Punt: El PSC reivindica el seu llegat gironí en clau de futur

TV Girona: Notícies Vespre a partir del minut 6:40

 


Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: