Consorci La SOPA

La Fake news de l’Alcaldesa Madrenas a propòsit del finançament de la Sopa

Ahir l’alcaldessa Madrenas va mentir de manera rotunda: els 290.000 euros que anuncià com a finançament extraordinari per a La Sopa havien estat acordats amb el PSC com a ordinaris a setembre del 2017. L’endarreriment del finançament no tingué res a veure amb el 155

El grup municipal dels socialistes de Girona demostra que l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, utilitza Fake News per motius electoralistes. Els 290.000 euros anunciats ahir per l’alcaldessa amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, no eren extraordinaris, sinó que formen part de l’acord pel finançament de La Sopa per part de la Generalitat. I, a més a més, incompleixen l’acord del Parlament de Catalunya per finançar LaSopa amb 480.000 Euros, que és el que s’hauria hagut d’anunciar ahir d’acord amb el finançament ordinari dels anys 2017 i 2018.

La conseqüència és que La Sopa continua tenint avui un finançament absolutament deficitari per part de la Generalitat de Catalunya, tal com ha estat els últims anys, i que se situa a l’entorn del 10% del cost d’aquest consorci situat a la ciutat de Girona, però que cobreix necessitats provincials. L’article 155 tampoc no ha tingut res a veure amb el retard de l’arribada dels diners corresponents a 2017 i a 2018, que és el que s’ha anunciat ara, però amb una retòrica com a
mínim que condueix volgudament a l’equívoc. L’endarreriment ha estat causat per un canvi en el model de finançament per part de la Generalitat.

Quan el PSC va arribar a la regidoria de Drets Socials a l’Ajuntament de Girona l’aportació anual de la Generalitat al Consorci de la Sopa era de 120.000 euros a través de conveni. La Generalitat s’havia integrat a aquest Consorci l’any 2006 (en època del tripartit) i des d’aquell moment, com a integrant del Consorci, participava en el seu finançament. Aquest finançament representava un 10% del total necessari i a parer del grup socialista resultava absolutament insuficient, sobretot si tenim en compte que La Sopa compleix una funció que va més enllà de la ciutat.

Per això vàrem iniciar converses amb la Conselleria a finals del 2016 per augmentar aquest finançament pel 2017. Algunes de les condicions prèvies de la Conselleria varen ser participar de la campanya de recompte de persones sense llar a Girona i fer un informe detallat justificant l’augment i a quines polítiques es destinarien. El 20 de Febrer del 2017 el nostre grup parlamentari anunciava que havia estat aprovada com a esmena als pressupostos l’ampliació a 240.000 euros anuals per al finançament de La Sopa. Aquesta esmena aprovada de manera oficial en els pressupostos del 2017 aprovats al març demostra que, ahir, es va presentar l’incompliment per part de la Generalitat del seu compromís de finançar La Sopa en 190.000 euros més dels que ahir es varen anunciar.

Ahir l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas mostrava satisfeta, al costat del Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, un conveni de finançament al Consorci La Sopa de 290.000 euros que representa la suma dels 145.000 euros dels anys 2017 i 2018. Aquests recursos no són extraordinaris, són la suma de diners acordats i firmats per al PSC, quan ocupava  la regidoria de Drets Socials a l’Ajuntament de Girona, amb la Generalitat de Catalunya en el marc del contracte programa.

Aleshores, la conselleria va argumentar que l’Ajuntament de Girona, o acceptava els 145.000 euros del contracte programa per a La Sopa, o en quedaria al marge i no tindria cap finançament. El grup del PSC ho acceptà després de cinc setmanes de negociacions posteriors a la firma del contracte programa per part de tota la resta d’Ajuntament. El setembre del 2017, després de requerir-nos per via correu electrònic l’emergència de la firma o quedar-ne fora, se signar de forma urgent el finançament proposat de 145.000 euros. Aquest 2018 s’hauria d’haver complert el compromís d’invertir 290.000 euros ordinaris. El cost de La Sopa ha augmentat i la Generalitat,
per tant, té un finançament més que pobre de l’entorn del 10% de l’ens.

Al mateix acte l’alcaldessa afirmava que el Consorci de la Sopa havia estat en perill perquè l’article 155 n’havia afectat el finançament. El finançament del 2017, però, es va endarrerir estrictament perquè la Conselleria va voler canviar la forma jurídica de subvenció a finançament a través del contracte programa, segons ells per instruccions de la seva pròpia intervenció. Per tant, el 155 no te res a veure ni el 2017 i molt menys al 2018 que ni tan sols estava en aplicació.

Consorci La SOPA
Consorci La SOPA

Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: