La pressió fiscal de les famílies gironines ha augmentat fins a un 9% des del 2011

Els gironins i gironines pateixen des del 2011 un augment de la pressió fiscal que ha perjudicat la seva butxaca. Mentre que al 2011 les famílies gironines pagaven d’impostos i taxes municipals una mitjana de 825€ (IBI, clavegueram i escombraries), l’any 2014 aquesta mateixa família ha pagat fins a 906€, el que suposa un increment del 9%, dos punts i mig per sobre en comparació al 2013. D’altra banda, els ciutadans i ciutadanes rebien per part de l’Ajuntament en forma d’inversió un total de 265€ al 2011, mentre que al 2014 aquesta inversió s’ha reduït a 78€ un total de 187€ menys.

És a dir, els gironins i gironines paguem més però rebem menys. Menys serveis i menys inversió per habitant. Tot i així l’equip de govern de Carles Puigdemont ha decidit implantar algunes mesures, com la revalorització del cadastre que subratllen aquesta pressió. El consistori ha perdut una gran oportunitat per rebaixar la pressió fiscal dels ciutadans i ciutadanes, ja que aquesta mesura suposarà mantenir l’increment del 10% de l’IBI, aplicat des del 2012, de forma lineal per a tothom.

El ministeri d’Hisenda, que va aplicar aquesta mesura al 2012 per ajudar a les finances municipals, ha decidit retirar-la el proper 2016, el que suposa que si la revalorització del cadastre es sol·licités l’any que bé, l’Ajuntament podria congelar l’IBI desinflant així la pressió fiscal dels girons i gironines. D’altra banda, però, el consistori hagués perdut els 3 milions d’euros que es recapten d’aquest augment del 10%. Lamentem, així, que l’equip de govern mostri una nul·la sensibilitat envers les classes mitjanes  i populars i que s’hagi escollit un període com és l’estiu, on la intensitat de feina és inferior, per tal de no debatre-ho al ple amb la resta de grups polítics ni donar comptes a la ciutadania. És una llàstima que l’equip de Puigdemont no hagi aprofitat aquesta ocasió per rebaixar la pressió fiscal, de la mateixa manera que ho han fet altres poblacions.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: