L’Ajuntament de Girona, a final del 2019, haurà pagat 3 milions d’€ pel funcionament de la depuradora que hauria hagut de pagar la Generalitat

Sílvia Paneque, portaveu del grup socialista a Girona, demana que l’Ajuntament de Girona exigeixi a l’Agència Catalana de l’Aigua rectificar l’informe emès a la baixa d’aquest 2019, que implicarà una pèrdua de 642.000€ del consistori gironí

Sílvia Paneque: “Cal corregir la situació amb urgència. Gairebé 3 milions d’€ de finançament de la Generalitat per la depuradora, els hem hagut de pagar els gironins”. Els PSC de Girona lamenta que, any rere any, la Generalitat traspassi deute de manera indirecta a l’Ajuntament i que des de Girona no es faci res per revertir aquesta situació de greuge. El 2019, cada ciutadà de Girona perdrà 10€ i el conjunt de la ciutat gairebé 600.000€ a causa que la Generalitat infrafinançant el funcionament de la Depuradora de Girona. Entre el 2013 i finals del 2019, l’Ajuntament de Girona haurà de reemborsar prop de 3 milions d’€ per impagaments del govern de la Generalitat de Catalunya.

Trargisa -la societat mercantil amb capital municipal que gestiona els residus procedents d’àrea urbana- va emetre un informe a gener d’aquest any, on justificava que les despeses de sanejament en alta serien de 2.952.888,92€ per al 2019. Aquest document va ser encarregat per l’Ajuntament de Girona. Aquestes dades han estat confirmades per la despesa facturada entre el passat gener i abril per Trargisa. Les despeses de sanejament en alta de la depuradora han estat de 970.890,45€ en aquest quadrimestre. Per tant, és de preveure que, si en quatre mesos aquesta ha estat la despesa, a final d’any serà de 2.912.671,35€ a final d’any, segons informe de la mateixa àrea de l’Ajuntament de Girona notificat a intervenció.

Això no obstant, a febrer del 2019, l’Agència Catalana de l’Aigua -empresa pública de la Generalitat de Catalunya- emet un informe que estima que la gestió del sanejament en alta de la depuradora de Girona serà de 2.310.145€ per a aquest any. És públic que l’Ajuntament de Girona va assumir l’any 2013, 355.000€ que la Generalitat no havia pagat en concepte de sanejament en alta de la depuradora. El 2014 varen ser 344.000€ i el 2016, 500.000€. El 2019, l’Ajuntament de Girona haurà de reemborsar prop de 642.000€ per nous impagaments del govern de la Generalitat. Per tant, els gironins i gironines, a final del 2019, haurà perdut a prop de 3 milions d’€ en concepte de finançament de la depuradora, que hauria hagut de pagar el govern la Generalitat de Catalunya.

Els governs de Junts x Cat i de CiU, a més, han assumit aquesta situació d’infrafinançament per part de la Generalitat. Així ho recull el document de la societat mercantil de Trargisa de febrer del 2019 on se certifica que rebrà per part de les administracions públiques integrants del sistema de sanejament en alta -és a dir dels Ajuntaments de Girona i d’àrea urbana- l’import necessari per cobrir el dèficit generat entre els fons que transfereix l’ACA i la despesa real anual de la depuradora. “És sorprenent aquest permetre-ho tot. El govern de l’Ajuntament de Girona, no només no reclama allò que li correspon, sinó que a més admet que el govern de la Generalitat no pagui les factures que li corresponen i les assumeix com a pròpies, quan no ho són” ha explicat Paneque. 

El PSC de Girona exigirà en seu plenària a l’Ajuntament de Girona que la Generalitat financi el sanejament en alta de la depuradora i que no traspassi aquests pagaments al consistori. A més, Sílvia Paneque, juntament amb Rafel Bruguera, visitarà el grup parlamentari socialista a la Generalitat per tal que demanin de manera oficial que l’Agència Catalana de l’Aigua no emeti estimacions a la baixa ni traspassi deute al consistori a la depuradora de Girona. “A l’Ajuntament de Girona, avui, és més important que mai mirar amb què gastem cada cèntim de diners públics. Arreglar aquesta qüestió, encara que sigui tard, és importantíssim: en cap situació, la ciutat no es pot permetre perdre 3 milions d’€ i en aquesta tampoc”, ha conclòs Paneque.


Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: