L’Ajuntament de Girona prioritza l’ocupació i reforça les competències del Servei Municipal d’Ocupació (SMO) – Ajuntament de Girona

  • El proper Ple, de dilluns dia 11 de juliol, es portarà a aprovació el Reglament Municipal d’Ocupació, que regula les competències pròpies del SMO per al desplegament de polítiques actives d’ocupació des de l’Ajuntament

El Servei Municipal d’Ocupació portarà a aprovació al proper Ple del consistori, el Reglament Municipal d’Ocupació, un document que regula la prestació del servei amb la finalitat de garantir el dret dels ciutadans i ciutadanes al treball. Aquest servei municipal, a més, ofereix orientació laboral i curricular a qualsevol ciutadà o ciutadana de Girona. “Els objectius d’aquest Reglament són tenir un servei molt eficaç per a tots els gironins i gironines en temes d’ocupació, d’una banda, i portar a terme accions concretes en sectors on el mercat laboral està tenint problemes, de l’altra”, ha dit Paneque.

La primera tinenta d’alcalde, Sílvia Paneque, s’hi ha referit esmentant que “la regulació del SMO reforça les competències del servei per actuar a favor de la creació d’ocupació directa. És molt important impulsar polítiques d’ocupació perquè són el moll de l’os de les polítiques socials“. L’aprovació del Reglament Municipal d’Ocupació dotarà el SMO de les competències necessàries per regular i prestar els serveis vinculats a l’accés al mercat laboral i a la creació d’ocupació, mitjançant l’aplicació de plans d’ocupació propis.

El Reglament defineix les principals funcions del SMO, com és posar tots els mitjans municipals per tal d’actuar des de les institucions per garantir al màxim possible el dret al treball dels gironins i gironines. “En aquest sentit, el mercat laboral ofereix a l’actualitat problemes tant per a persones joves que busquen la primera experiència laboral; com també entre persones de més de 45 anys, que la crisi va expulsar-los i va deixar-los al carrer a una edat difícil per a trobar feina”, ha dit Paneque.

L’Ajuntament de Girona vol garantir que l’SMO es converteixi en una bon lloc on acudir si qualsevol ciutadà o ciutadana, de condicions i perfils diferents, es troben en la dificultat de quedar-se sense feina. A més, el Reglament Municipal d’Ocupació ha estat elaborat en base a uns principis rectors: el dret de les persones a tenir un treball; l’ocupació com a eix central de la qualitat de vida de la ciutadania i, per tant, de la cohesió de la ciutat; la coresponsabilitat de les institucions amb atenció personalitzada; la qualitat del servei en un àmbit transversal adreçat a tots els perfils; la qualitat del servei amb anàlisis prospectives de les oportunitats del mercat laboral, la cooperació pública amb agents privats i la inversió de recursos públics directes.

El regidor d’Ocupació, Joaquim Rodríguez ha destacat que “reforçar els serveis municipals i millorar la gestió directa dels plans d’ocupació propis és l’objectiu principal d’aquest reglament per poder incidir directament en la inserció laboral dels usuaris del servei“. El reglament també contempla l’increment de l’horari d’obertura del Servei Municipal d’Ocupació que s’amplia durant les tardes de dilluns i dimecres, de 16 a 18.30h, llevat del mes d’agost.