Madrenas fa balanç del mandat sense reconèixer l’etapa del PSC al govern però s’apropia dels seus assoliments

Sílvia Paneque no s’estranya que l’alcaldessa no digués ni un mot de la feina conjunta, però considera que hauria estat més elegant i just fer-ho. La reducció de l’atur, l’augment de la seguretat, les polítiques d’habitatge, la municipalització de serveis o l’augment de Drets socials varen ser feina socialista i l’alcaldessa va oblidar-se de recordar-ho. El 90% dels assoliments que Madrenas va subratllar pertanyen a àrees que el PSC va estar governant durant quasi dos anys.

La portaveu del PSC a Girona, Sílvia Paneque, juntament amb els regidors Eli Riera, Quim Rodríguez i Manuel Martín, ha advertit que ahir Marta Madrenas va presentar els assoliments dels socialistes al govern de l’Ajuntament de Girona. El PSC recorda que el balanç de mandat que ahir va fer l’alcaldessa de Girona correspon molt majoritàriament a la feina feta pels socialistes.

El pas endavant en el creixement de nous espais socials i cívics, Paneque va iniciar i culminar l’obertura de l’Espai Jove Güell al barri de Can Gibert, el nou punt de lectura dels barris de Girona Est amb noves tecnologies i impressores 3D i el nou espai cívic Mercadal. A més a més, en els pressupostos del 2017, Paneque va introduir les partides per un nou espai jove a l’esquerra del Ter i per un espai de creació cultural a Girona est.

Sílvia Paneque
Sílvia Paneque

L’augment d’ajudes a beques menjador ha estat possible per a l’aprovació del Protocol que Paneque aprovà com a Primera Tinent d’Alcaldia a l’Ajuntament de Girona. El setembre del 2016, després dels problemes gravíssims que havien tingut les famílies més vulnerables amb les beques menjador, Paneque va aprovar el Protocol que permet completar les beques del consell comarcal. Aquest document facilita que abans de l’inici del curs totes les famílies vulnerables tinguin en ordre aquests ajuts bàsics. Ahir, l’alcaldessa va anunciar que les ajudes a beques menjador havien augmentat un 50% i això ha succeït únicament per la posta en marxa d’aquesta mesura.

El problema de falta d’habitatges va ser una altra de les grans consecucions socialistes. A l’any 2017, el PSC va aconseguir més de 100 habitatges a partir de la Taula d’emergència d’habitatge, que també va crear el PSC. El programa Housing First, que a l’entrada dels socialistes comptava amb 2 pisos, va passar a tenir-ne 8. D’altra banda, la creació del Protocol d’ocupacions de famílies vulnerables, que va redactar el PSC de Girona, va permetre regularitzar lloguers i comptadors de consums. Això va permetre que les ocupacions per part de famílies vulnerables sense cap problema amb els veïns poguessin regular la situació i viure amb dignitat. I el PSC va encarregar a la Cooperativa “La Col” que havia de ser la base del futur Pla Local d’Habitatge, on es proposava que hi hagués un 15% d’habitatge social a Girona a través de mesures fiscals, compra d’habitatge o cessió d’habitatge buit.

El PSC de Girona va ser el que més va invertir en creació d’ocupació per mitjà de recursos públics. El 2017 el PSC de Girona va invertir 4 milions d’euros a favor de crear llocs de treball. Aquesta inversió va tenir com a resultat la reducció d’aturats a la ciutat de Girona en xifres de 600 el 2016 i de 800 aturats menys el 2017, quan el ritme havia estat de 250 persones en aquests últims anys. La reducció de l’atur a Girona es va aturar amb la sortida dels socialistes del govern de Girona. A més a més, l’atur femení ha augmentat de manera alarmant des que aquestes mesures van deixar-se de portar a terme, perquè incloïen polítiques actives de discriminació positiva.

El PSC de Girona també ha reclamat que en Drets socials va fer avenços importantíssims a tenir en compte. El Servei d’Atenció a Domicili va ser passat a gestió directe per als socialistes. L’índex d’aquest servei tenia un índex de valoració baix per als usuaris i familiars i hi havia queixes greus per part dels treballadors de l’empresa. Amb el canvi, que comportà el control per part de l’Ajuntament de Girona, es va aconseguir augmentar l’índex de satisfacció, augmentar la cartera de serveis i millorar la qualitat laboral dels treballadors i treballadores.

El PSC subratlla que, des de la seva sortida del govern, ha crescut de manera alarmant la inseguretat. Paneque va establir el servei de Policia de proximitat als diferents barris de Girona. L’objectiu era que hi hagués dos policies a peu de carrer a cadascun dels barris i aquesta mesura ha estat suprimida per part de CiU. Paneque també recorda que hi hagué un treball diari per part de la regidoria amb la Policia Municipal per no permetre ni aldarulls al carrer, ni bars problemàtics ni ocupacions que creaven problemes greus als veïns. El PSC també afegeix que el Reglament del Nomenclàtor i el Pla Especial de Les Pedreres varen formar part del treball portat a terme per al grup socialista a l’Ajuntament de Girona.

Paneque ha volgut dir que “la responsabilitat que vàrem tenir per desencallar l’escàndol del número 19 a l’Alcaldia, no va ser corresposta un any i mig després. Ens vàrem entestar que l’acord de govern afegís el compromís pel treball diari als barris de la ciutat i per donar solucions als gironins i gironines. Això va funcionar bé durant un any i mig. Però l’alcaldessa Marta Madrenas va voler fer un gir complet. Per tant hi ha hagut dues etapes i una ha estat contradictòria amb l’altra. L’una, els discursos polítics propis eren secundaris i la prioritat va ser Girona. En la del govern en minoria la ciutat i l’alcaldessa ha escollit ser la més radical entre les diferents opcions independentistes. A això s’ha dedicat tot l’esforç”.

La portaveu dels socialistes, Paneque, ha afirmat que “l’alcaldessa no va entendre que era del tot irresponsable situar el seu projecte polític molt per davant de la ciutat. La dreta de Girona ha estat incapaç de tenir una visió de conjunt, que els socialistes al govern de Girona vàrem defensar fins a l’últim moment. S’ha prioritzat una part de la ciutat i han estat incapaços de comprendre la complexitat del conjunt de Girona. No han gosat ni mirar els ulls de realitats diferents i, per tant, molt menys encara han estat capaços d’oferir solucions en temes claus per als gironins com la seguretat, l’ocupació o els Drets socials”. Paneque conclou que “a data d’avui, la dreta de Girona continua entestada a pensar que no cal fer funcionar l’Ajuntament i que poden guanyar sense un programa electoral clar, del que volen en el detall i del que volen amb una mirada d’alçada. Hi ha un encegament absolut de creure que es pot guanyar només presentant-se com el paladí de la pròpia causa amb segell polític. Un balanç de govern sense dir ni un mot de la feina conjunta feta ja connota una certa mentalitat poc oberta o injusta com a mínim”.


Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: