Rosina Lajo, primera diputada a Comarques Gironines, és distingida pel PSC de Girona

El president José Montilla, Sílvia Paneque i Josep Quintanas recorden que Lajo va formar part de les primeres eleccions constituents. Tots tres han coincidit a assenyalar que la Constitució és l’element clau que ha garantit que Catalunya aconseguís fer realitat les consecucions més importants de la nostra història

El PSC de Girona, amb la presència de l’expresident de Catalunya José Montilla, ha distingit Rosalina Lajo amb la Rosa Vermella, que és la insígnia de màxim honor del PSC de Girona, per la seva trajectòria com a primera diputada de la demarcació de Comarques Gironines Rosina Lajo va ser una de les poques dones que va formar part de la legislatura de les Corts Constituents i va ser directora de l’institut Vicens Vives. Avui està jubilada. A l’acte també hi ha assistit Sílvia Paneque, Josep Quintanas, Ignasi Montoya, Francesc Francisco-Busquets, David Vivó, Lluís Palahí, Miquel Fañanas, Dolors Hernández, Francesc Lloveras, Mònica Ferrer i el diputat gironí Marc Lamuà. Aquesta iniciativa forma part del cicle #40AnysPSCGi #40AnysAjuntamentsDemocràtics, que celebra aquests mesos el PSC de Girona. La setmana anterior aquest cicle va presentar la biografia d’Ernest Lluch de Joan Esculies i realitzarà 40 actes entre Girona i Comarques Gironines, amb la presència de persones de la societat civil i representants de Girona, de Catalunya i d’Espanya.

El que va ser president de Catalunya entre els anys 2006 i 2010 i Ministre del govern de José Luís Rodríguez Zapatero entre el 2004 i el 2006, José Montilla, ha volgut ser a l’acte d’homenatge a Lajo, “perquè va ser una de les poques dones que va ser a la legislatura de les constituents, n’hi havia 27 només entre el Congrés i el Senat. A Comarques Gironines, el paper de Lajo va ser molt important. Una contribució de gran vàlua a la consolidació de la democràcia des dels primers temps”. El cicle subratlla que en aquests últims quaranta anys, Catalunya ha reeixit en fer cristal·litzacions palpables: les consecucions més importants a l’àmbit institucional que ha tingut la nació. El president Montilla ha mantingut la confiança en l’esperança, “perquè hi va haver una generació compromesa amb la democràcia i la Constitució hi va tenir i té un paper clau. A Catalunya, el retorn a la normalitat ha de guanyar terreny a l’excepcionalitat, ja que quan som més forts és amb el consens en les nostres institucions i en el nostre compromís democràtic”.

Josep Quintanas ha volgut destacar la trajectòria de Lajo: “Una dona que va ser la primera diputada de Comarques Gironines, que participà a les Corts Constituents, que va escriure un bon llibre sobre la Constitució i que dedicà la vida a l’educació al Vives. En tots aspectes de la biografia de Lajo hi ha un compromís cívic o ciutadà que ha estat un bon exemple per a moltes altres persones”. En aquest sentit, Sílvia Paneque ha volgut remarcar que “aquests actes ens parlen de passat, però sobretot de present i futur. En un temps líquid, que ha tingut problemes importants que no se saben resoldre, tornar a coses sòlides és importantíssim. Els valors de Lajo o la constitució que garanteix els drets de la ciutadania són qüestions sòlides i fortes”. La portaveu del grup municipal de Girona ha volgut subratllar que “Catalunya, quan ha estat més forta, és en aquests quaranta anys de democràcia. I, en aquesta història, la ciutat de Girona hi va tenir un paper protagonista”.

A l’acte, Sílvia Paneque ha entregat el distintiu del PSC de Girona, que és una rosa vermella. Els socialistes s’han reunit en un berenar en una coneguda pastisseria gironina. Entre els assistents hi havia diferents persones que havien estat alumnes de Rosina Lajo a l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona i que han recordat que Lajo va traslladar-los la importància de la Constitució com a element clau per a les garanties dels drets i de les llibertats de tots els catalans i catalanes. En els pròxims dies, el PSC de Girona continuarà amb diferents actes del cicle, el primer dels quals serà una conferència oberta sobre els quaranta anys de socialisme a Catalunya i a Girona amb Francesc Francisco-Busquets, Miquel Fañanàs i José Zaragoza, antic secretari d’organització del partit i ara diputat al Congrés.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: