Sílvia Paneque: “Urgeix de nou utilitzar la Llei 24/2015 per obligar a les entitats bancàries a cedir pisos buits a l’Ajuntament de Girona

El grup municipal del PSC de Girona considera que, avui, les lleis permeten expropiar l’ús temporal de pisos buits i això és molt més eficient i econòmic per l’Ajuntament de Girona que la compra a pisos a entitats bancàries. La Llei 24/2015 va permetre que l’Oficina Municipal d’Habitatge gairebé  va doblar els pisos que gestiona a la ciutat

La portaveu del PSC a Girona, Sílvia Paneque, planteja que l’Ajuntament de Girona recuperi la cessió de pisos per part d’entitats bancàries amb la màxima urgència. El consistori té les eines i els recursos per disposar entre 6 i 10 pisos cedits per entitats bancàries per a lloguer social i situacions de vulnerabilitat. Amb la recuperació de la Llei 24/2015, l’Ajuntament de Girona disposa de la Taula d’Emergències i de la Taula de Coordinació Local d’Habitatge i té la capacitat de poder exigir a les entitats bancàries que cedeixin pisos buits al consistori per utilitzar-los tant per tenir habitatges a un preu de lloguer social just, com per dedicar-los a situacions d’emergència habitacional en períodes i persones concretes.

El Consell de Ministres del govern Pedro Sánchez, previ acord amb la Generalitat, va retirar el recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 24/2015, el divendres 2 de novembre, que anteriorment havia presentat l’executiu del Partit Popular de Mariano Rajoy.  La Llei havia estat aprovada pel Parlament de Catalunya per unanimitat a juliol del 2015. Aquestes lleis permeten expropiar l’ús temporal d’habitatges buits propietats de bancs o de grans corporacions. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC havien impulsat un manifest i una Iniciativa Legislativa Popular per fer efectiu recuperar aquestes lleis, a les quals s’hi van unir altres desenes d’entitats i la majoria d’ajuntaments catalans.

“El govern de CiU a Girona s’hauria de replantejar immediatament la decisió que va prendre en el darrer Plenari de dotar un crèdit amb 2 milions d’Euros per a la compra d’habitatges a entitats bancàries. Ho haurien de fer, perquè el bon ús de la Llei 24/2015 és més eficaç i econòmica per a l’Ajuntament de Girona”, ha dit Paneque. Per a la socialista, la compra d’habitatges a entitats bancàries com a mínim haurien de tenir dues condicions. La primera és que l’entitat bancària col·labori amb la Llei 24/2015 i cedeixi pisos buits a l’Ajuntament de Girona. “Al carrer Agudes, hi ha una entitat bancària que havia col·laborat i ara no ho fa amb l’Ajuntament de Girona. Ha enviat diferents avisos de desnonaments a famílies vulnerables els últims mesos”. Per aquesta raó, Paneque considera que “seria escandalós que CiU decideixi comprar a habitatge que no col·laborin amb la Llei 24/2015”. La segona condició raonable, per a la socialista, és que sigui la Taula de Coordinació Local d’Habitatge qui decideixi quins pisos comprar i no sigui per CiU. “El bé comú i l’interès públic hi obliguen”, ha considerat Paneque.

En el moment que la Llei 24/2015 va ser inutilitzada pel recurs d’inconstitucionalitat del Partit Popular, la qüestió va ser tan greu que el greuge fou expressat de manera unànime. Junts x Cat i ERC advertiren aleshores que aquella decisió era una nova maniobra de l’Estat en contra de Catalunya. La portaveu socialista, Sílvia Paneque, vol expressar que “el cert va ser que un govern de dretes va prendre una decisió, i ara, un altre de progressista, que està liderat per Pedro Sánchez, n’ha pres una altra de signe contrari i ha recuperat la Llei 24/2015”. En aquestes circumstàncies, quan tots els partits polítics a excepció del PP i Ciutadans varen expressar el seu rebuig a aquella decisió, i quan centenars d’entitats han reclamat el retorn de la Llei, Paneque exigeix que el govern de CiU a l’Ajuntament de Girona treballi per treure’n el màxim rendiment.

La Llei 24/2015 va estar en vigència durant el període que el PSC de Girona gestionà l’Àrea de Drets Socials a l’Ajuntament de Girona. Paneque recorda que “en un any vàrem aconseguir sense cap cost per l’Ajuntament de Girona més de 100 habitatges per destinar-los a situacions de vulnerabilitat i a lloguer social, entre 6 i 10 pisos cada mes”. Aquest agost l’Oficina Municipal d’Habitatge informà que gestionava 263 pisos. Això vol dir que la Llei 24/2015 va permetre que la gestió municipal de pisos s’incrementés un 175%. “Aquell any, amb la Taula d’Emergència, la Taula de Coordinació Local per l’Habitatge i l’Oficina Municipal, vàrem gairebé doblar els habitatges de gestió municipal”, ha declarat Paneque que reconeix que va ser un salt colossal que exigí el compromís i la feina de moltes persones i tècnics municipals.

Aquestes declaracions han estat fetes després que el govern de CiU a Girona decidís, a l’últim plenari, va aprovar un crèdit de 2 milions d’Euros per a la compra de pisos a entitats bancàries. Paneque considera que el camí que “s’ha de prioritzar és l’expropiació de l’ús temporal d’habitatges buits, no només perquè és mil vegades més econòmica a favor de l’Ajuntament de Girona, sinó sobretot perquè és molt més eficaç”. Els últims mesos hi ha hagut un nou increment de desnonaments contra persones i famílies vulnerables. Alhora, els pisos buits d’entitats bancàries creen mil-i-un problemes a les comunitats de veïns. “Hi ha una sortida possible, factible i eficient a aquesta situació: l’Ajuntament de Girona ha d’utilitzar la Llei 24/2015”, ha afirmat Paneque.


Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: