Gairebé tres setmanes després que l’Ajuntament de Girona els enviés el conveni signat i més de quatre mesos i mig després de l’aprovació provisional, Adif va anunciar finalment ahir l’adjudicació definitiva de les obres de reposició de la llosa del parc Central, que han de representar el retorn de la zona a la normalitat després de més de vuit anys d’empantanegament. Concretament, serviran per construir un parc públic a la zona de la llosa, a més de noves sortides d’emergència i portes a les estacions. Com ja se sabia per l’adjudicació provisional, se n’ocuparà l’empresa Construcciones i Obras Públicas y Civiles (Copcisa), que va presentar una oferta amb un pressupost d’1.690.285 euros –gairebé el 44% inferior al previst en la licitació, que era de 2.996.960 euros–, i el termini d’execució de les obres serà de cinc mesos.
Adif ho va anunciar en un comunicat en què remarcava que “la signatura del conveni amb l’Ajuntament de Girona ha possibilitat l’aprovació de l’adjudicació i l’acceleració dels tràmits administratius necessaris per poder començar els treballs en el menor termini possible, com volia Adif”. En aquest sentit, destacava que l’adjudicació s’havia aprovat en la primera reunió del comitè de direcció d’Adif Alta Velocitat després de la signatura del conveni.
L’alcaldessa no ho sabia
L’anunci va sorprendre l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que no sabia que es faria l’adjudicació. Així ho va assenyalar ella mateixa via Twitter. “D’alcaldia, per pressionar, hem trucat un munt de vegades per saber quan es faria l’adjudicació de les obres de la llosa. La fan i ni ens ho diuen! #adifvergonya”, va piular en el seu compte personal en la coneguda xarxa social. En el compte oficial com a alcaldessa es va limitar a considerar l’adjudicació com a “bona notícia” i a desitjar que es pugui “tancar aviat aquesta ferida a la ciutat”.
Més de 4 mesos de serial
Tot i que a l’abril va fer-se públic que Copcisa havia guanyat el concurs públic, Adif s’ha negat durant mesos a signar l’adjudicació si l’Ajuntament no es comprometia abans en un conveni a pagar l’enderroc del túnel d’enllaç entre les dues estacions –conegut com a finger–. El consistori s’hi negava perquè Adif s’havia compromès anteriorment a pagar-lo, però es va decidir consultar els veïns de Sant Narcís, que van optar per la via més ràpida possible per acabar d’una vegada les obres, encara que fos pagant l’enderroc. El 17 d’agost es va signar el conveni, pel qual el consistori es comprometia a pagar l’enderroc del finger –es calcula que costarà vora 270.000 euros–, a més de fer un projecte paral·lel per construir la marquesina que el substituirà, com l’Ajuntament ja preveia.
Principals actuacions
Les principals actuacions en aquesta zona de 2,5 hectàrees seran l’urbanització de la llosa de coberta de l’estació per al seu ús com a parc públic, la instal·lació de sortides d’emergència a nivell de superfície i la demolició del finger. També s’executarà una nova porta d’accés al vestíbul de l’edifici de l’alta velocitat i una altra porta a l’estació de tren convencional. A més, es dotaran les instal·lacions d’un sistema de repetidors de radiofreqüència per a emissors portàtils.