Ahir va començar una nova edició de la Campanya de les Persones Sense Llar, una iniciativa organitzada pel Centre d’Acolliment i Serveis Socials La Sopa, Traçant Camins i Càritas Diocesana de Girona, que pretén fer visible el col·lectiu de les persones sense llar. Aquest any es portarà a terme sota el lema “Fes-me visible. Per dignitat. Cap persona sense llar”.
La tinenta d’alcaldia i regidora d’Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, va voler ressaltar, en la roda de premsa de presentació de la campanya, que “cal aprofitar-la per assolir diversos objectius: per una banda, ajudar a la visibilització de les persones sense llar, i, per l’altra, ajudar a la reflexió per part de la ciutadania d’aquesta problemàtica”. Paneque ha subratllat també la importància de “donar un missatge de reconeixement de drets” i ha especificat que “des de l’Ajuntament es pot treballar sobretot en el reconeixement del dret a l’habitatge i del dret al treball”.
En la primera línia, la regidora explicava que es vol ampliar el programa Housing, al qual actualment s’acullen sis persones, amb una nova línia per compartir habitatge i que possibilitarà que es puguin acollir al programa tres persones més. En la segona línia, en relació amb el dret al treball, Paneque explicà que a partir del gener es treballarà en plans ocupacionals dins del programa “Treball i formació”, de manera conjunta entre el Servei Municipal d’Ocupació i La Sopa, per inserir laboralment persones receptores de la PIRMI o persones que no tinguin cap ingrés.
La directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, ha destacat també la importància de “posar la mirada en els drets, no com a un obsequi, sinó com a part inherent a l’ésser humà” i ha apuntat alguns dels programes i actuacions que es fan des de Càritas “amb la finalitat de prevenir que moltes persones acabin dormint al carrer”.
Pel que fa a les activitats previstes per a la Campanya de les Persones Sense Llar 2016, hi haurà xerrades, taules rodones i propostes diverses. La primera es fa avui a les 18.30 h, a La Sopa. Es tracta d’una conferència i un debat a càrrec del professor i fundador de l’Escola de Filosofia, Josep M. Carbó, que parlarà amb els usuaris del centre sobre dilemes ètics.
Demà dimecres, de 9 a 11 del matí, tindrà lloc a la Casa de Cultura la taula rodona “L’ètica en l’atenció social amb persones sense llar (PSLL)”, que conduirà el professor de la Universitat de Girona Joan Canimas. El mateix dimecres al matí (d’11.30 h a 12 h) es portarà a terme la tercera edició de la flashmob de la campanya, organitzada des de La Sopa i Càritas, i que es farà davant de l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona. També dimecres, a les 19 h ,la Llibreria 22 acollirà la presentació del llibre Solo pido un poco de belleza, del periodista Bru Rovira.
Dijous s’inaugurarà l’exposició de fotografies “Què fem al Club?”, que es podrà veure fins al 2 de desembre al Centre Cívic Barri Vell – Mercadal. Aquesta mostra recull instantànies dels quatre anys de treball a La Sopa de l’Associació Traçant Camins. La presidenta de l’entitat, Teresa Castanys, ha relatat que la seva tasca “és fer un acompanyament perquè les persones que estiguin a La Sopa no se sentin tan soles” i ha afirmat que la seva acció consisteix a obrir un club per als usuaris del centre cada tarda, de 16 a 18 h, per fer partides de diferents jocs, parlar, berenar o fer qualsevol altra activitat en grup.
El dissabte 26 de novembre es tancarà la campanya d’aquest any amb l’activitat “Anem a conèixer per què hi ha persones que viuen al carrer”, que començarà a les 10 h, al Centre d’Acolliment i Serveis Socials La Sopa, i finalitzarà a les 12 h amb un concert de la coral Les Veus del Bruguera a la plaça dels Lledoners. “Serà una jornada de portes obertes del centre, on totes les persones que ens visitin, a més de veure els diferents espais de l’equipament, també podran escoltar dos testimonis d’usuaris de La Sopa”, ha explicat la directora del centre, Rosa Angelats.
Abans d’acabar la presentació de les activitats, que es va fer a La Sopa, un resident del Centre, Àngel Barceló, va llegir un text per testimoniar la situació de les persones sense llar.