Els tres grups polítics demanen al govern que no dilueixi o deixi en segon pla projectes que han estat un èxit i que són altament valorats per la ciutadania i entitats que en fan ús
La policia local de Girona va crear la figura de dos agents tutor a principis de 2015, que des de llavors treballen exclusivament per prevenir la conflictivitat entre menors als centres educatius. La tasca dels dos agents tutors consisteix a visitar els centres, parlar amb els equips directius per tal de prevenir possibles conflictes, actuar com a moderadors en conflictes entre adolescents i anar allà on se’ls requereixi. Treballen sobretot als instituts, fins i tot el curs passat varen ampliar el seu treball al cicle superior d’algunes escoles de primària.
Durant l’any passat no només s’havien ampliat els equips d’alumnes i professors que s’havien format per poder realitzar aquesta tasca preventiva als centres en coordinació amb la policia municipal, sinó que també era un servei molt ben valorat per tota la comunitat educativa i que anava incorporant el tractament d’àmbits com el de la diversitat sexual o d’igualtat de gènere.
Ara, una nova organització, que ha proposat el regidor Berloso a la comissió tècnica de la policia municipal, ha deixat en segon pla aquest programa posant en risc la seva funcionalitat. D’altres programes i serveis com el d’atenció a la víctima o l’estructura de policies de proximitat també podrien patir cert desmantellament arran d’aquesta organització.
Pere Albertí, regidor d’ERC-MES, al consistori gironí ha assegurat que “aquest servei, altament valorat pels equips docents dels centres educatius, ha permès engegar polítiques preventives que han evitat una gran quantitat de conflictes. La prevenció del conflicte enfront de les mesures correctives és al mateix temps una immillorable eina pedagògica”.
Per la seva banda, Laia Pèlach, portaveu de la CUP, ha insistit en què el programa d’agents tutor fa temps que funciona amb resultats positius i que “ens preocupa el desinterès d’aquest govern per aquells programes i serveis de caràcter preventiu i de proximitat que busquen facilitar la convivència i la cohesió social i l’aposta exclusiva per estratègies punitives i sancionadores”.
“El govern de Girona vol diluir programes importants per la convivència ciutadana a Girona com el d’agents tutor, vinculats als centres educatius de la ciutat, i el d’agents de proximitat que ha deixat ja sense policia de barri a zones on els ciutadans valoraven molt positivament aquesta figura” ha afirmat la portaveu socialista, Sílvia Paneque.
Totes aquestes unitats preventives i de proximitat es van desenvolupar amb la idea de la proximitat i del contacte directe amb la ciutadania, amb els comerços i botigues de la zona, així com amb els veïns i veïnes de cada barri, fonamentals per millorar la convivència als barris. Diluir aquestes unitats seria com diluir aquesta acció política.