Els socialistes recorden que les beques per a l’estudi, els centres educatius i la recerca són eines valuoses per compensar les desigualtats econòmiques i socials
Els socialistes gironins presentaran al proper Ple una moció en la qual demanen tot un seguit de millores per fer més eficients les beques per a l’estudi i els ajuts que atorga l’Ajuntament i aconseguir així que no hi hagi recursos d’aquesta mena que quedin desaprofitats. La regidora Mònica Ferrer ha explicat que “la política de l’Ajuntament de Girona en aquest aspecte no és suficient” i que, per als socialistes, “les beques per a l’estudi, els centres educatius i la recerca són eines valuoses per compensar les desigualtats econòmiques i socials i contribuir a millorar l’equitat del sistema educatiu”.
Entre els acords que inclou la moció hi ha “garantir la gratuïtat dels llibres de text per als alumnes de primària i secundària de famílies vulnerables”, mitjançant aportacions als centres educatius per tal de garantir l’existència de bancs de llibres i de la resta del material escolar; i així com “l’increment de les partides d’ajut per a centres educatius i de les beques Kreas, que es demostren clarament insuficients”. En relació amb aquest punt, Mònica Ferrer ha explicat que tot i que hi ha una moció aprovada el 2018 -presentada per ERC i CUP i que va tenir el suport del PSC- en la qual es demanava augmentar els ajuts vinculats als centres educatius, encara estan pendents tant l’augment de partida com la revisió de criteris que es demanaven. I cal exigir-ne el compliment.
A la moció també es proposa “la revisió dels criteris que regulen les condicions d’accés als ajuts i beques per tal que s’adaptin a les necessitats reals” i que “s’estableixin mesures que permetin el reaprofitament dels recursos quan es produeixin casos de premis o beques que quedin deserts o ajuts que no s’hagin cobert al 100%”.
D’altra banda, el PSC considera que les beques que ofereix actualment l’Ajuntament no van acompanyades d’una estructura unificada d’informació a la ciutadania. Algunes beques, tot i que ofereixen una gran oportunitat per a la joventut gironina, tenen una quantitat ridícula d’inscripcions per accedir-hi, mentre que a d’altres són tantes les persones que hi opten que la majoria en queda exclosa. Davant d’això, una altra de les propostes és “treballar de manera activa per augmentar la difusió dels ajuts disponibles i fer possible que la informació arribi de manera efectiva als possibles beneficiaris, en col·laboració amb l’equip tècnic de la regidoria i el CEM, i amb altres equipaments com els Espais Joves de la ciutat, els centres cívics, els centres educatius, les AMPA i la Universitat”. La moció va més enllà i proposa “obrir una plana web exclusiva sobre els ajuts, enviar informació a tots els domicilis o crear una finestra única a l’Ajuntament de Girona per donar tota la informació del conjunt de beques que s’ofereixen”.
Per posar de manifest la importància d’aquestes mesures, el PSC explica en la seva moció que el 20% de les “Beques ajuda d’allotjament universitari a Girona i Barcelona” no han estat cobertes. L’empresa Siresa Campus S.L., com a titular de la residència d’estudiants de Palau, es va comprometre a oferir cada any dues beques completes d’allotjament a Girona i dues més a Barcelona, i encara dues més del 50% a Barcelona. Durant els darrers cinc anys, però, l’Ajuntament només ha rebut 39 sol·licituds. “Aquesta és una xifra incomprensible en una ciutat de 100.000 habitants i l’única explicació és que no s’ha informat sobre aquestes beques de manera correcta”, ha explicat la regidora Mònica Ferrer.
Una altra situació difícil d’entendre és el fet que la “Beca 8 de març”, destinada a contribuir a la igualtat de gènere a través de la inclusió de la mirada femenina en el pensament crític i històric hagi quedat deserta fa poques setmanes perquè cap dels pocs treballs presentats complia amb els criteris establerts. Tampoc és gens satisfactori el fet que a les beques Kreas per al foment de la formació, la creació i la producció artística hagin quedat fins a 45 projectes exclosos “per manca de crèdit”.