El PSC presenta una moció en què proposa que l’Agenda 2030 sigui prioritària a Girona

La carta de Nacions Unides és un compromís palpable a favor de la igualtat, la salut, el medi ambient i el benestar de les persones, aspectes que proposa avaluar i comptabilitzar com a objectius prioritaris

El PSC de Girona ha presentat una moció al proper Ple en què proposa que l’Agenda 2030 articuli les polítiques de l’Ajuntament de Girona per una ciutat compromesa amb la justícia social, la salut i el medi ambient. Els socialistes, a més, proposen avaluar de la manera més exacta possible els resultats de totes les inversions municipals en aquest àmbit, amb un sistema d’indicadors per als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per això també proposen un Comissionat de l’Agenda 2030, indicar les partides pressupostàries que s’hi destinen, un web amb els indicadors ODS, projectes locals amb reconeguts en el Pacte Mundial de Nacions Unides i donar compliment a mocions aprovades que permetran la millora dels índexs indicats a l’Agenda 2030. A l’Agenda, les ciutats s’hi reconeixen com l’espai més propici per desenvolupar aquestes polítiques.

L’Agenda 2030 té els objectius de combatre l’escletxa social, impulsar la igualtat de Drets bàsics, desenvolupar una relació sostenible amb el medi ambient o augmentar factors per al benestar de la salut de les persones. Aquest és el nucli de l’Agenda, aprovada per l’assemblea de la ONU el 25 setembre de 2015 i en la qual el benestar i la salut hi ocupen una situació central. Un altre aspecte important és que la carta entén les polítiques de prevenció com a prioritàries iaquesta proposta s’estructura al voltant del’àmbit ambiental. “La carta introdueix 17 objectius de Desenvolupament Sostenible que tenen 169 consecucions palpables que a Girona poden tenir conseqüències tangibles en l’ànim, la salut i la qualitat de vida a la ciutat”, ha explicat la portaveu dels socialistes de Girona,Sílvia Paneque. “La responsabilitat social esdevé un deure del govern municipal i això significa una crítica als models neoliberals: el creixement col·lectiu i la igualtat es valoren com a més importants que el simple benefici econòmic”, ha afegit la regidora Bea Esporrín. Els socialistes, a més, valoren que la desigualtat cultural i formativa entre els infants es descriu a l’Agenda 2030 com un dels principals enemics de la justícia i del benestar de les persones.

Sílvia Paneque ha indicat que “l’Agenda 2030 és una carta amb un clar signe ètic”. “Això entronca amb l’antiga tradició de Girona com a ciutat educadora. La visió de Girona com a espai públic construït de manera contínua i compartida entre la ciutadania ha estat un projecte molt treballat amb Quim Nadal i Joan Manel del Pozo a Girona”, ha afegit.

A l’Agenda 2030, la dimensió social i mediambiental són considerades com a vasos comunicants. Els objectius prioritaris de l’Agenda 2030 a Girona serien la fi de la pobresa, assegurar que ningú no passi gana, salut i benestar, educació de qualitat, igualtat de gènere, aigua neta, energia sostenible i no contaminant, treball digne i creixement econòmic, indústria, innovació i infraestructura, reducció de les desigualtats, ciutats i comunitats sostenibles, producció i consum responsables, acció pel clima, vida d’ecosistemes terrestres, pau, justícia i institucions sòlides, aliances per aconseguir objectius. La igualtat real de les dones i el combat contra les situacions d’injustícia per vulnerabilitat també s’esmenten com a problemes socials claus de la nova política.

Agenda 2030

Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: