Bea Esporrín assenyala la decisió de suprimir l’ESO “és dolenta per als alumnes, per a les famílies afectades i per al barri de Pont Major” i Quim Ruhí reclama que s’haurà de millorar la connexió de l’Institut Narcís Xifra amb el centre de Girona i amb Montjuïc
El PSC de Girona va entrar divendres passat al registre de l’Ajuntament la petició de convocatòria -signada juntament amb el grup de Guanyem Girona i el regidor Daniel Pamplona- d’un ple extraordinari que inclogui en l’ordre del dia una moció que presenten els grups municipals del PSC i Guanyem Girona per al manteniment de les dues línies d’ESO a l’Institut Narcís Xifra.
Aquesta petició se sustenta en l’article 70 del Reglament Orgànic Municipal, que preveu que una sessió extraordinària del Ple es pugui convocar “a sol·licitud d’una quarta part, com a mínim, del nombre legal de membres de la Corporació”. En aquest cas, doncs, cal la signatura de set regidors, tot i que el document de petició l’han signat vuit edils: quatre del PSC, tres de Guanyem Girona i el regidor no adscrit. Ara l’alcaldessa haurà de determinar la data de celebració del ple extraordinari demanat.
Pel que fa a la moció que es portarà a Ple, aquesta planteja en els seu primer punt d’acord “mostrar el compromís, per part de l’Ajuntament de Girona, en mantenir les dues línies d’ESO a l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà el curs 2023-2024” i en el segon punt “desenvolupar un projecte per refermar la Formació Professional a la ciutat de Girona per tal de tenir una FP integral a la ciutat de Girona”. El tercer punt preveu “trametre aquests acords al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya”.
En la seva part expositiva, la moció recorda el comunicat fet públic fa pocs dies per part dels membres de la Comissió de Planificació Escolar i Equipaments del Consell Escolar Municipal (CEM), en el qual es manifestava que “la decisió final de tancar les dues línies d’ESO al Xifra és únicament responsabilitat de la Generalitat i l’Ajuntament, que no han donat cap marge a la comissió del CEM per revertir-la”. I també que el desacord amb la decisió “ha estat expressat també per totes les AFA dels sectors, així com per l’Associació de Veïns del Pont Major, barri on se situa l’institut Narcís Xifra i Masmitjà, i els professionals del mateix centre”. Afegeix també que aquesta decisió “no facilita la lluita contra la segregació escolar”.
La regidora socialista Bea Esporrín ha afirmat que la decisió de suprimir l’ESO “és dolenta per als alumnes, per a les famílies afectades i per al barri de Pont Major” i que el PSC considera que “la posada en marxa d’una Formació Professional moderna i innovadora al Pont Major és una bona notícia i és compatible amb el manteniment de l’ESO”.
Per la seva banda, el regidor Quim Ruhí ha afegit que, tal com recull la moció, aquest és un tancament de línies que les administracions responsables estan sustentant basant-se en dades “que, de fet, són conseqüència, sobretot, de la manca de polítiques públiques de suport a la matriculació de l’institut en els últims anys, malgrat que aquestes havien estat reclamades per tota la comunitat educativa”. En aquest sentit ha recordat les reiterades peticions d’un autobús municipal que facilités el transport als alumnes procedents del barri de Montjuïc a l’institut Xifra i ha advertit que “serà imprescindible millorar la connexió de l’Institut Narcís Xifra amb el centre de Girona i amb Montjuïc”. “Si fem el mateix que hem fet fins ara tornarà a passar el mateix i no s’incentivarà el creixement de matriculació a l’ESO en aquest centre educatiu”, ha advertit.
Ruhí també ha assenyalat que la decisió del tancament de l’ESO es va portar al CEM com una decisió ja feta i que no era possible revertir. “És per això que la comunitat educativa del barri sent que tot s’ha fet a esquena seva”, ha afirmat.