Singulars, rumba catalana a Girona

Singulars ha estat un programa formatiu i ocupacional participat de l’Escola de Música Moderna de Girona (EMMG), de l’Escola Universitària ERAM i de l’Ajuntament de Girona finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya a través del Fons Social Europeu destinat a Garantia Juvenil. La idea central és trobar oportunitats laborals per mitjà d’un projecte arrelat a una de les cultures de la ciutat, en aquest cas, de la rumba catalana. El treball és la condició  sine qua non per a una ciutat de la ciutadania: la persona només des de la igualtat de valdre’s per si mateixa, troba la base del compromís amb allò col·lectiu. El talent és una oportunitat per oferir el millor del que ja som cara enfora.  Singulars és voler aprofitar el talent i la tradició de joves i fer un «quadre flamenc» professionalitzador. Aquesta formació musical avui ja té un nom ben trobat:  Jaleo y pólvora (voluntat de fer-se sentir i identitat del barri de Font).

 

Sílvia Paneque
Sílvia Paneque.

 

A Girona hi ha tradició des dels anys seixanta i setanta de músics que als estius s’han guanyat la vida amb actuacions de punta a punta de la Costa Brava. En tot cas, la Rumba Catalana és un art propi de Catalunya i de la ciutat de Girona. Poc després que el flamenc revolucionà amb gent com Camarón o Paco de Lucía, persones com Peret i el Pescaílla a Barcelona començaven a fer un flamenc més de festa i per ballar, que aviat portà el nom de Rumba Catalana. A Girona, músics com Serafín Nitro o el Señor Curbón començaren a obrir camins a la Rumba Gironina, que a l’actualitat té diferents grups que fan propostes innovadores i interessants.  Singulars tenia l’objectiu de ser un projecte que comptés ja amb una tradició forta a la ciutat i, d’aquesta manera, tingués possibilitats de reeixir per néixer de quelcom viu i autèntic.

En els últims anys hi ha aportacions notables a Girona en aquest àmbit com la Setmana de la Rumba Catalana amb conferències del cineasta Isaki Lacuesta o del musicòleg Guy Bertrand al Centre Cívic Onyar. Propostes com la de Jordi Fornells i Pau Ballesteros a  Hermano Loco. Aquest grup ha marcat tendència a la rumba catalana de la ciutat. O els  Nadies de Sesc Pla i Núria Mancebo. Els uns i els altres es presenten com a catalans d’orígens andalusos, que mengen migas i gazpacho, pa amb tomàquet i allioli. A Font de la Pólvora, el grup  Candela de Juan i Serafín hi gravà el videoclip  Golfo o, a les Pedreres, Juan Amador és el vocalista de  Sed de Rumba. També tenim músics com Pity Curbon, fill del també músic Señor Curbon, que utilitza el «cajón» flamenc. D’altra banda, l’Ajuntament de Girona i el Parlament de Catalunya defensaren la candidatura de la Rumba Catalana com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO.

En el projecte  Singulars hi han participat 48 joves, 24 dels quals han realitzat formació de vídeo, fotografia, webs i Internet; els altres 24 han fet formació musical. Tots i totes han rebut formació i acompanyament per trobar feina. La manera de fer-ho és el convenciment que la rumba catalana és una creació cultural de Girona i de Catalunya, amb un substrat d’amor a una ciutat d’orígens i d’identitats diverses. El flamenc i la rumba catalana no només tenen una tradició gironina i un present viu, són a més a més una de les arrels profundes a diferents barris de la ciutat. Aquest arrelament fa que el projecte sigui de la gent i la seva cultura pròpia per ser vist pel conjunt de la ciutadania. Això és el que crec que ha fet que els músics i professionals, els estudiants i alumnes hagin estat convençuts de la proposta i el resultat ha estat excel·lent.  Jaleo y pólvora és un nou grup gironí de rumba catalana. La ciutat té un valor cultural en el flamenc i potenciar-lo és una aposta de futur a tenir en compte.

 

Article que em publica el Diari de Girona avui mateix.


por

Etiquetas: