El PSC demana que no es concedeixi llicència per a construir un “xiringuito” arran de mar a la zona de l’antiga marisqueria a Roses

Els socialistes han presentat una proposta de resolució al Parlament per evitar la construcció del bar, i així, preservar i potenciar la biodiversitat marina de la zona

El PSC ha presentat una proposta de resolució al Parlament perquè la Generalitat, que és qui té les competències, no doni una llicència permanent de construcció a una guingueta arran de mar a la zona de l’antiga marisqueria de Roses. La diputada socialista Sílvia Paneque ha recordat que “el desembre de 2020, el ple de Roses va aprovar per unanimitat la moció socialista per crear el Centre de la Mar, com a espai científic i social per a la potenciació de la fauna i la flora marina, al costat del mar on hi havia hagut l’antiga depuradora de marisc. Aquest espai està situat entre la platja de Palangrers, el Far de Punta Poncella i l’entorn del Castell de la Trinitat. L’objectiu del projecte era i és la preservació i potenciació de la biodiversitat marina”.


“Aquest projecte municipal té el propòsit de preservar a la riquesa de la biodiversitat en un espai tan important com és el golf de Roses. Aquest projecte reconeix que es precisen inversions considerables i que el territori fa molt convenient un projecte com aquest. La moció acordava impulsar el Centre de la Mar en col·laboració amb la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG amb un edifici digne a l’espai de l’antiga marisqueria; va convenir també que el projecte de recuperació de les tortugues marines seria el primer, entre les quals hi ha la Babaua, la Boba o la Caretta. No cal dir que aquest projecte enfortiria les essències més tradicionals de Roses, contribuiria a tenir un turisme vinculat al coneixement que tindria un caràcter més sostenible i enfortiria la investigació i la ciència marina a Roses. El projecte té l’interès de voler involucrar-hi fons europeus, que tenen en el medi ambient una línia estratègica. El Centre de la Mar va en la línia indicada per la Unió Europea en defensa del medi ambient, està vinculat al coneixement i a l’aprenentatge i es preocupa per a la defensa del territori” ha explicat Paneque.


A la primavera de 2021, l’aleshores alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va recuperar l’antic projecte del seu projecte electoral, projecte històric de CiU a Roses, i va presentar-lo al ministeri com a “Projecte d’integració paisatgística dels terrenys de l’antiga depuradora de marisc” i projecte “d’edifici de serveis a l’espai de l’antiga depuradora de marisc”. “L’última acció política que va portar a terme abans de cessar com a alcaldessa va ser la de recuperar el projecte del seu programa electoral i presentar-lo al ministeri en contra del que havia votat el seu grup al desembre al plenari. Aquest projecte pretén construir unes piscines en aquest territori al costat del mar i, a més, fer-hi una guingueta” ha comentat la diputada socialista.


L’aprovació de plans d’ordenació de les zones del litoral correspon al govern de Catalunya, en tant que també disposa de la competència per autoritzar els usos permesos a la zona de servitud de protecció al litoral. L’esmentada guingueta es proposa en l’esmentat projecte que se situï arran de la mar. “No cal dir que la guingueta no avança, sinó que retrocedeix en protecció i ordenació del litoral. Tampoc no deixa de ser evident que el projecte d’unes piscines al costat del mar i una guingueta no pot presentar-se com a opció per a captar fons europeus destinats precisament a la protecció del medi ambient. En el projecte presentat pel govern de Roses al ministeri es diu de manera textual: “su espacio funcional se destinará para la concesión de un bar/chiringuito”, en la memòria i annexos, pàgina 7” ha informat la diputada socialista.


“El govern de Catalunya té el deure de protegir el litoral català, el medi ambient i la biodiversitat, tal com s’estableix a la Llei 8/2020, de 30 de juliol, i per això he, demanat que no es concedeixi llicencia permanent d’ús al “bar/chiringuito” o guingueta. I que, a més a més, es tingui en compte que el Plenari del municipi va aprovar per unanimitat fer el Centre de la Mar en favor del medi ambient i la biodiversitat de Roses el desembre de 2020. Aquest projecte ja disposa, a més a més, d’un primer estudi seriós del Dr. Josep Lloret per salvaguardar i potenciar diferents espècies de tortuga d’un gran valor i interès natural” ha conclòs Sílvia Paneque.

La diputada Sílvia Paneque

Publicado

en

por

Etiquetas: