Els grup municipal ha sol·licitat informació per tal d’aclarir els motius pels quals
es va produir aquesta tala, així com si es van seguir els procediment preceptiu
El grup municipal PSC-Girona pel Canvi està preocupat per la tala de divuit falses acàcies(robinies pseudoacàcies) que es va dur a terme el passat divendres 9 de febrer a La Devesa i dela qual se’n van fer ressò diversos mitjans de comunicació. Bea Esporrín, regidora encarregada de La Devesa al grup municipal PSC-Girona pel Canvi ha valorat que “és una llàstima que un equip de govern que diu que vetlla per la transparència i per la bona comunicació amb la ciutadania, hagi executat una actuació d’aquesta magnitud sense informar ni a la ciutadania, ni a les entitats vinculades al Parc. Quan es fan fumigacions, per exemple, és habitual posar cartells dies abans a les entrades dels jardins. Quins motius tenia l’Ajuntament per no informar sobre aquesta tala?“.
El passat dilluns 12 de febrer, al ple ordinari, Esporrín va preguntar al regidor responsable de la Devesa de l’equip de govern si existien els informes tècnics pertinents que aconsellessin les tales, si es faria una reposició de l’arbrat talat i, en cas que fos així, si els arbres reposats serien de la mateixa espècie que els talats. El regidor d’Acció Climàtica Sergi Cot va contestar que lamentava la manca d’informació a la ciutadania i que la tala d’acàcies era una actuació normal perquè eren acàcies de jardineria velles i tenien riscos associats en episodis de vent.
També, que aviat es plantarien arbres d’una espècie que encara no havien decidit.
Davant la inexactitud de la informació, la regidora socialista també ha demanat a l’Ajuntament per escrit informació de la tala de 18 arbres als jardins de la Devesa. Donat que la Devesa és un BCIN, i els jardins francesos, a més, estan catalogats com a BCIL, les actuacions que alterin el Parc, com és la tala d’aquests 18 arbres, ha de seguir una tramitació específica i comptar amb el vistiplau de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural. “Volem accedir a l’expedient on constin els informes que avalin la tala, on esperem que s’expliqui el motiu pel qual s’havien de tallar 18 arbres al voltant del brollador, quan es replantaran o amb quina espècie” ha explicat Bea Esporrín.
Paral·lelament, la regidora ha contactat amb la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat, que li ha confirmat que l’Ajuntament no els va informar d’aquesta actuació, i que ha requerit que els trametin la informació relacionada amb aquest projecte.