Girona ha perdut 1.500 arbres

Sílvia Paneque demana un gir de 180 graus al govern de l’Ajuntament de Girona per combatre el canvi climàtic i fer que la ciutat tingui “molta més” qualitat de vida davant del canvi de temperatures

Girona ha perdut 1.500 arbres des del 2018. Efectivament, la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial de l’Ajuntament de Girona informa que l’índex de nombre d’habitants per arbre assenyala una pèrdua de massa arbòria que, segons els socialistes, té una afectació directa a l’alça de la temperatura. Si hi ha una menor quantitat d’arbres, les temperatures altes tenen un impacte major a la ciutat.

Diferents articles científics evidencien que als carrers sense arbres de diferents ciutats del món, efectivament, la temperatura ascendeix entre 4 i 9°C. “No és únicament que ens queda molta feina per fer per adaptar-nos a les condicions climàtiques que de manera cada vegada més evident estan canviant des de fa uns anys. No és únicament això, és que en algunes qüestions hem fet passos enrere els últims anys”, ha explicat Sílvia Paneque. “Ens preocupa també el fet que mentre que la tendència en polítiques de sostenibilitat i canvi climàtic que anuncia el govern sembla ser ambiciosa, la realitat és que aquestes propostes es queden simplement en això i no s’executen”.

El PSC ja havia presentat una moció al mes de maig passat per un Pla director de l’arbrat per construir espais urbans amb qualitat natural. El PSC ha explicat que l’execució del Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible de Girona (PACES), que es va aprovar el 2017 i que constava de 44 mesures per augmentar la resiliència del municipi davant el canvi climàtic, no s’ha executat. El PSC ha comprovat que dels 44 objectius únicament se n’han completat 9, és a dir un 20% del Pla. “Hi ha una tendència general a conèixer novetats o nous projectes, fets públics amb gran ressò com a novetats, però després no tenen conseqüències tangibles a la realitat. Sovint succeeix que és més visible l’anunci d’un nou projecte que la denúncia quan comprovem que no s’ha fet”, ha dit Sílvia Paneque.

El grup municipal socialista en diverses ocasions ha explicat que donarà suport al compliment dels objectius mediambientals de la ciutat de Girona i que s’assumeixin els “objectius europeus”. La setmana passada el govern de l’Ajuntament va anunciar que rebrà fons europeus Next Generation per potenciar la natura a la trama urbana amb el projecte GironNat. Sílvia Paneque està especialment preocupada, perquè aquests fons arribin, i perquè “siguin utilitzat de la manera més productiva possible”. Ha comentat que les ciutats “són focus d’emissió de gasos i la seva ciutadana patim més la contaminació”. Per això, la socialista creu que és particularment important tenir “acció tangible de canvi climàtic a Girona”.

Un arbre danyat pel vent als Jardins de la Rosaleda

Publicado

en

por

Etiquetas: