Una dècada més tard, l’Aeroport de Girona continua amb una dependència absoluta de Ryanair i un 80% de passatgers menys

El diputat al Congrés, Marc Lamuà, i la portaveu dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, recorden que el govern de la Generalitat arrossega aquesta paràlisi fa molts anys i no hi ha sobre la taula cap solució per a la diversificació de companyies a l’Aeroport

El 2008 l’Aeroport de Girona va tenir 5.507.294 passatgers i el 2021, 312.897. La pèrdua percentual és de -94,32%. Això no obstant, el 2022, superada la pandèmia, l’Aeroport de Girona podria tenir una certa recuperació i tenir al voltant d’un milió de passatgers. El percentatge de passatgers perduts, però, continuaria essent del 81,84%. La desaparició de la vida i l’activitat a l’Aeroport de Girona va començar a caure de manera rotunda quan el govern de la Generalitat d’Artur Mas va decidir, el 2011, no respectar l’acord que el tripartit encapçalat pel PSC havia arribat amb Ryanair.

El diputat al Congrés Marc Lamuà ha explicat que “tot i que diferents estudis, entre els quals n’hi havia de la Universitat de Girona, demostraven que els diners rebuts per Ryanair eren molt rendibles en retorn de beneficis per a Girona i Catalunya a partir dels visitants; el govern dels “millors” va considerar que l’acord del tripartit no era vàlid. Ryanair, aleshores, va respondre que el govern de la Generalitat no respectava els pactes firmats i va abandonar fins avui la seva aposta clau per a l’Aeroport de Girona“. L’aposta dels governs de Convergència primer i de Junts i ERC després va ser que diversificarien les companyies que operen a l’Aeroport de Girona. Però això no ha passat.

Sílvia Paneque, com a portaveu dels socialistes de Girona, ha dit que “les dades raonablement bones de turistes de Girona i les nostres comarques no han anat acompanyades per una activitat raonable de l’Aeroport de Girona“. “Tothom coneix i comparteix que l’objectiu de tenir un aeroport mitjà al voltant de 3,5 milions de passatgers no ha estat aconseguit. Han passat més de deu anys i la diversificació de companyies a l’Aeroport no ha estat ni de lluny suficient. Aquest últim any hi ha hagut fins i tot una reculada en aquest objectiu. És hora de fer un procés de reflexió i és veritat que quan una cosa funcionava hauria estat bé intervenir-hi amb moderació“, ha afegit Paneque. Efectivament, la companyia irlandesa ha transportat un 75% dels viatgers, un percentatge molt superior a la resta de companyies que operen a l’Aeroport de Girona. I és de preveure que aquest percentatge encara s’incrementi molt més a final d’any, perquè fora de l’estiu, a l’Aeroport només hi opera Ryanair.

Els socialistes de Girona han assenyalat que és important per al nostre territori mantenir la “mateixa exigència a totes les institucions“. Han assenyalat que “segueix sense produir-se un debat real i amb solucions tangibles per a l’Aeroport de Girona“. L’estratègia per diversificar les companyies que operen a l’Aeroport de Girona té més de deu anys i els “resultats tothom comparteix que no són satisfactoris“. Per als socialistes, “és innegable que el teixit econòmic ha patit molt a causa de la pandèmia, abans, i de les conseqüències de la inestabilitat a la frontera est a Europa, ara, i mereix que no perdem oportunitats i l’Aeroport de Girona ha de tenir un potencial entorn dels 3,5 milions de passatgers“. Els socialistes insisteixen que les infraestructures actuals són les adequades per tenir un Aeroport mitjà i sostenible entorn d’aquests milions de passatgers.

El 2011, el PSC va insistir molt al govern presidit per Artur Mas de mantenir els pactes que la institució de la Generalitat havia signat amb la companyia Ryanair i va argumentar en moltes ocasions que les conseqüències pel turisme serien negatives, en tant que els diners arribats gràcies al turisme que entrava per l’Aeroport de Girona significaven una aportació de gran valor per a Girona i Catalunya. “L’Aeroport de Girona continua sense tenir un pla estratègic diversificat d’operadors compromesos a mantenir una activitat d’Aeroport mitjà 10 anys més tard. Hi ha hagut alguns anuncis de noves companyies que han operat un temps a l’Aeroport o encara hi operen, però les dades continuen assenyalant una dependència absoluta de Ryanair. Això és el que el govern de la Generalitat d’Artur Mas va dir que s’havia d’evitar… Estem allà mateix. I amb un 80% de passatgers menys“, han conclòs Sílvia Paneque i Marc Lamuà.


Publicado

en

por

Etiquetas: