El grup municipal PSC – Girona pel Canvi lamenta la poca ambició i el caràcter continuista dels primers pressupostos que proposa el tripartit de Salellas

  • Les previsions del govern són preocupants per la falta d’inversions a la ciutat en múltiples àrees 
  • La portaveu socialista, Sílvia Paneque, considera que el govern no fa front als principals reptes de Girona 
  • Les previsions del govern posen de manifest l’absència de negociació i una comunicació inadequada

«No podem votar a favor dels pressupostos perquè no compartim ni el fons ni les formes. Tant la comunicació com la presentació han estat completament decebedores», lamenta la portaveu del grup municipal Sílvia Paneque. El grup municipal PSC – Girona pel Canvi va participar en dues reunions per abordar el disseny dels pressupostos municipals. En la primera, el govern no va presentar ni un sol paper, ni una sola xifra, i part de la informació que va aportar era completament errònia. La segona es va posposar i quan finalment es va fer, el govern només va presentar el pressupost d’inversions i no va saber resoldre els dubtes que el grup PSC – Girona pel Canvi tenia sobre diferents detalls que constaven al document. 

«Van vendre que aquest govern del tripartit representava el canvi i que les seves polítiques així ho demostrarien. El seu compromís anava acompanyat d’un acord amb seixanta-quatre punts que s’haurien de veure reflectits sobre el pressupost», recorda la regidora Bea Esporrín. Però després d’una revisió exhaustiva, al document s’hi descobreixen promeses de governs anteriors no complertes i decisions financeres amb una justificació dubtosa. A més, el pressupost expressa mancances significatives en sectors vitals com l’habitatge, l’accessibilitat, l’esport i l’educació, amb grans diferències entre els fons que es van prometre i els que realment s’han assignat.

La portaveu Sílvia Paneque també destaca desequilibris significatius: «Si estudiem les inversions, veiem que en habitatge ja han fet curt en 100.000 euros i només n’hi consten 900.000 en comptes del milió que havia promès el govern; en accessibilitat, s’han deixat gairebé 700.000 euros i n’hi ha 308.000 en comptes del milió que s’havia pactat; i en esports i educació en falten més de 800.000: en comptes de 500.000 euros per esports i 500.000 més 

per educació, n’hi ha 187.000 per invertir en equipaments educatius i esportius». El grup municipal PSC – Girona pel Canvi lamenta també que no consti cap previsió   econòmica per fer front a la sequera. Tampoc no hi ha suplements per a partides ja existents, com la del projecte 4 rius i una sèquia, o inversions a la Devesa o les Pedreres.

Girona es troba davant la proposta d’inversions menys ambiciosa de la història democràtica de l’Ajuntament de Girona. «És desesperançador que el govern més car de la història sigui també el menys ambiciós que ha conegut la Girona democràtica. Com podem veure, a Girona pel que fa a les inversions no som una ciutat de primera» certifica la regidora Bea Esporrín. Als primers pressupostos del tripartit de Salellas no hi ha res de nou. No han augmentat les partides de cooperació, ni les d’habitatge, ni les de sostenibilitat, més enllà de les que estan vinculades al contracte de neteja. 

Cal una revisió profunda dels capítols d’ingressos – en els quals s’hi ha inclòs la recaptació corresponent a la pujada de les taxes reglamentades a les ordenances fiscals- perquè s’hi especifica una pressió fiscal que s’ha fet de forma irregular i que, per tant, és nul·la. «No compartim la pujada de taxes. El govern reconeix que té quaranta milions al banc que donen un interès del 3,5% i pronostica que durant l’any que ve hi haurà vint-i-quatre milions més aturats. I tampoc compartim la seva política de recursos humans: que la plantilla només s’ampliï en 4 treballadors i que no augmentin el nombre d’efectius de la policia no és comprensible», remarca Esporrín.

Són uns pressupostos que expressen falta d’ambició i una escassa voluntat d’innovació si es comparen amb els pressupostos d’altres municipis i amb les dades històriques de l’Ajuntament de Girona. Aquesta falta d’empenta és un dels factors determinant en la decisió de votar en contra dels pressupostos. El vot del PSC – Girona és també l’expressió de la necessitat d’un canvi significatiu en la gestió de recursos públics de la ciutat en la qual s’hi manifesti una aposta clara a favor de noves polítiques d’habitatge,  de la cultura i l’educació; de la promoció econòmica, d’un projecte mediambiental, de drets i d’igualtat. «Creiem en polítiques d’esquerres que promoguin la igualtat de drets i millorin la nostra ciutat per fer-la més amable, dinàmica, sostenible i verda. Ja han allargat la mà en més d’una ocasió i que si necessiten suport, especialment en habitatge social, el tindran», conclou Sílvia Paneque.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: