- La candidata socialista, Sílvia Paneque, lamenta que el Pla de Mobilitat de CiU no concebi Girona com una àrea metropolitana i adverteix que planteja molt bé els problemes però no aporta solucions, ni s’adapta a un model de ciutat definit
- Paneque reclama la creació d’una entitat supramunicipal liderada per la ciutat de Girona que resolgui els problemes de mobilitat i la gestió dels serveis a tota la seva àrea d’influència
El PSC proposa l’arranjament de la carretera de Barcelona per reconvertir-la en una via d’un sol carril d’anada i tornada, amb voreres tres vegades més grans i adequada a les condicions de dignitat urbanística que es correspon a la dimensió de la ciutat de Girona. Ho ha explicat avui la candidata socialista Sílvia Paneque, en una roda de premsa a la seu del partit, en la que ha lamentat que el Pla de Mobilitat de l’equip de govern no soluciona els problemes de Girona. En aquest sentit, es queda curt en qüestions essencials i certifica que CiU tampoc no té un model de ciutat definit en qüestions de mobilitat. “El pla és una bona eina amb una diagnosi encertada que detecta els problemes però no descriu cap solució ni té el plantejament d’àrea metropolitana que hauria de tenir perquè es limita a proposar actuacions puntuals. Girona ha de liderar l’àrea de la qual n’és la referència per resoldre els problemes de manera conjunta amb els catorze municipis que l’envolten”, ha analitzat la candidata Sílvia Paneque.
La candidata ha proposat, també, la creació d’un organisme supramunicipal per donar solidesa al projecte de trama urbana consolidada i gestionar, no només qüestions referides a la mobilitat, sinó el tractament de residus, la incineradora de Campdorà i la seguretat, per citar tres exemples. “Prendre conjuntament decisions que afecten el conjunt de l’àrea de Girona i que ara es prenen particularment en els plens dels diferents municipis, ens faria guanyar efectivitat, qualitat de serveis i temps. És una mesura de racionalitat política per organitzar i vertebrar els serveis públics de competència municipal, que necessita Girona i la seva àrea d’influència”, sosté Paneque. Per això el PSC proposarà, en els pròxims dies, una iniciativa concreta per abordar aquestes qüestions de manera conjunta.
La diagnosi prèvia del Pla de Mobilitat detecta, efectivament, la inseguretat de la circulació en bicicleta i la intensitat del trànsit als carrers Barcelona (amb 30.000 vehicles diaris), Jaume Primer i Riu Güell. “No tenim dades al Pla de Mobilitat per saber si el carril bici al carrer Barcelona és una bona opció. No es planteja”, s’estranya Paneque. “Si el carrer Barcelona és la via amb més trànsit a Girona, és la primera on s’ha d’actuar. Hi ha vies alternatives per travessar Girona, com l’AP-7, i és cap allà on s’ha de desviar aquest trànsit per rebaixar-ne la intensitat al centre de la ciutat. Hi volem menys circulació i per això creiem que és oportú reduir-la de dos carrils per direcció a només un, per ajustar-la al model de ciutat que concebem, amb espais amplis per a la gent, i també per criteris de contaminació acústica i atmosfèrica. Seria el primer pas per reestructurar la ciutat de Girona i evitar una via de trànsit que la travessi de punta a punta, de nord a sud”, reflexiona la candidata socialista.
El PSC entén que el pla hauria de resoldre, i no ho fa, la pacificació del trànsit per facilitar la convivència de vehicles de motor i bicicletes i augmentar la sensació de seguretat entre els ciclistes, una de les mancances que detecta la diagnosi. “De la mateixa manera que cal augmentar els nivells de seguretat dels ciclistes per fomentar l’ús de la bicicleta, cal prendre mesures per definir la convivència entre ciclistes i vianants. I aquest és un pas que el pla de mobilitat no fa”, observa Paneque.