Sílvia Paneque «He demanat que Girona prioritzi el progrés econòmic, la seguretat, l’habitatge i les noves oportunitats en sostenibilitat»

  • El tripartit de Salellas retalla de forma àmplia la partida destinada a serveis socials sense tenir en compte polítiques socials, d’habitatge i seguretat. En canvi, apuja la partida d’alcaldia un 28%.
  • El pressupost no contempla cap partida per les mocions aprovades com l’erradicació de l’amiant i la millora de  l’accessibilitat a Girona.

Sílvia Paneque ha presentat avui les prioritats que haurien de tenir els pressupostos de Girona, segons el seu criteri: «Primer de tot, el govern de Girona hauria d’apostar pels grans actius de la ciutat, per apuntalar i fer créixer l’economia gironina. En segon lloc, hi ha qui de manera naïf creu que la inversió en seguretat no és imprescindible i m’estranya que els companys de govern de Salellas acceptin això. Tercer: cal desplegar polítiques d’habitatge públic que tinguin conseqüències reals i que la gent de Girona hi pugui continuar vivint. I, per acabar, cal entendre que la sostenibilitat és una nova oportunitat d’industrialització i d’innovació. Hi hem d’estar atents».

El grup PSC – Girona pel canvi ha presentat al·legacions a l’aprovació inicial del pressupost de l’Ajuntament de Girona per l’exercici 2024, perquè creu que aquest pressupost «podria tenir més ambició». Sílvia Paneque ha explicat que «entre grups que a l’àmbit municipal han dit coses tan diferents en el passat més recent, l’únic acord possible deu ser deixar-ho tot tal com està. Però Girona necessita un canvi, d’una banda; i un rumb clar, de l’altra». Sílvia Paneque ha demanat que es reconsiderin, entre altres aspectes, les retallades que consten en els pressupostos pendents d’aprovació que afecten els educadors i educadores de carrer, que perden personal laboral; o bé la manca d’inversió en habitatge i seguretat.

Bea Esporrín, regidora del PSC-Girona pel Canvi, assenyala que l’àrea d’alcaldia ha pujat la seva partida un 28%. Això passa mentre hi ha retallades àmplies i contundents en serveis d’alta necessitat per a les persones en situació de vulnerabilitat. Desapareixen diners en projectes com el Programa d’Alimentació Infantil, el Consell Municipal de la gent gran, el Servei d’Atenció a les Famílies, el Punt Lila, el Consell de Cohesió Social o el Consell Municipal d’Igualtat de Gènere. També es rebaixen les partides en les subvencions de famílies monoparentals i en les que pertoquen a les entitats socials i pel manteniment dels serveis socials. «Els òrgans de govern i els càrrecs de confiança pugen de 325.000 euros; el fons de contingència baixa de 3.632.965 euros i es queda en 1.450.000 euros; es retallen 30.000 euros a Girona ciutat tecnològica i n’hi ha 30.000 menys a l’Oficina d’Estudis Socials i Europeus. A més, desapareixen els 150.000 de desenvolupament intel·ligent», destaca la regidora Bea Esporrín.

Així mateix, el tripartit de Salellas no fa front a les mocions que s’han aprovat a les sessions plenàries i que ha presentat el seu propi partit. El pressupost aprovat 2024 no té cap partida per l’elaboració i l’execució d’un pla local per l’erradicació de l’amiant a la ciutat de Girona, per exemple. Tampoc no hi ha diners per millorar l’accessibilitat a la ciutat i fer que aquesta sigui més inclusiva per a tothom. «Són mocions, que el partit de Salellas va votar a favor, però que, ara, no executa. Aquestes mocions havien comptat, a més, amb un suport molt majoritari del plenari municipal», ha explicat Esporrín.

A tot això s’hi suma la falta de compromís a l’hora de complir els acords que el tripartit de Salellas va promoure durant la seva campanya. «El problema de l’habitatge no s’afronta seriosament i, d’aquesta manera, els problemes dels lloguers massa cars no tindran solució. A més, no s’inverteix ni el milió d’euros que havien promès. Menys diners per manteniment d’equipaments esportius i educatius, per la transformació del Parc de la Devesa i pel conjunt de patrimoni natural de la ciutat. Menys recursos per als barris i les seves associacions. Zero, res, per al projecte 4 rius i 1 sèquia. No hi ha res previst per fer front a l’emergència climàtica, ni per la millora del cicle de l’aigua ni per la resiliència davant l’escalfament global»,recalcaEsporrín.

El grup municipal PSC – Girona pel Canvi conclou que els pressupostos haurien de tenir com a prioritat el creixement econòmic, la seguretat, l’habitatge i la sostenibilitat. En lloc d’això, no fan front als principals reptes de la ciutat de Girona i no donen resposta a l’encariment latent del cost de la vida dels gironins i gironines i dels subministraments que s’experimenta en els darrers temps. «Considerem que el govern actual de l’Ajuntament de Girona no dibuixa cap model de ciutat, cap camí a la protecció social, no hi ha transformacions urbanístiques ni projectes de promoció econòmica i d’adaptació a l’emergència climàtica. Què esperem?», acaba dient Paneque.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: