Article publicat al Diari de Girona
A totes les entrades s’anuncia que Girona és ciutat universitària i, en efecte, és motiu de celebració que cada any arribin estudiants de comarques i de diferents parts del país, que contribueixen a teixir un perfil jove que avui ja és propi de la capital dels quatre rius. En arribar mantenen com a propòsit i il·lusió cursar carrera universitària, alhora que, tot atenent a la seva situació personal i familiar, s’incorporen com a gironins -encara que sigui de pas o de manera circumstancial- a treballar i a viure la ciutat, a participar en propostes culturals o a trobar un salari complementari, a buscar una feina un cop acabada la formació acadèmica o a matricular-se a idiomes o cursets, a participar en la vida social gironina o a comprar a les botigues de barri.
La col·laboració entre Ajuntament, Universitat de Girona i Parc Científic i Tecnològic, via convenis i acords, és essencial per potenciar relacions laborals entre empreses que necessiten treballadors i estudiants que busquen feina; o per proposar activitats culturals que ens enriqueixin amb la relació entre teixit urbà i acadèmic. Més enllà dels ajuts puntuals, fóra bo continuar incentivant la creació de noves empreses o estimular els emprenedors, tal com porta a terme GironaEmprèn amb eficàcia; i creure de veritat en el desenvolupament del Parc Científic i Tecnològic com a viver d’empreses de coneixement amb la recerca de finançament, que és imprescindible quan allò que es vol potenciar és la innovació. No només el Barri Vell, sinó el conjunt de la ciutat i dels barris, ha de beneficiar-se d’aquest projecte ampli i transversal, que haurà d’anar aglutinant sinergies entre els sectors públic i privat. Per altra banda, en matèria cultural, una de les maneres d’incentivar que aquests estudiants formin part del teixit social de la ciutat és l’obertura de nous espais culturals populars i d’ateneus. L’Ajuntament de Girona ha de realitzar un esforç amb associacions i entitats, que potenciï la cultura i la trobada entre generacions diverses, com a vincle entre el col·lectiu universitari i els gironins i gironines.
Girona ha d’exercir un rol de lideratge al territori, la riquesa territorial de l’entorn és un valor afegit de la ciutat, fent evident que la col·laboració i la complicitat amb institucions i la societat civil donarà bons resultats. Per fer possible aquest projecte cal involucrar la Diputació, les Delegacions del Govern de la Generalitat i de l’Estat, els Consells Comarcals i els Ajuntaments de l’àrea urbana. Una bona iniciativa és encarar la integració tarifària dels diferents serveis públics de transports, aplicar descomptes a joves, pensionistes i aturats i facilitar al col·lectiu d’estudiants el transport públic per accedir al patrimoni cultural del territori com podria ser l’arquitectura monumental, els parcs naturals, l’arqueologia, els museus, la riquesa gastronòmica o la gran varietat enològica de casa nostra, entre altres. Tot aquest seguit de propostes culturals han de promocionar-se amb preus més assequibles entre els més joves -recordem que és el col·lectiu més afectat per l’atur, a l’entorn d’un 50% no té feina- amb la targeta universitària o el carnet jove. D’aquesta manera, es facilita l’accés a la cultura i es potencia un dinamisme i un creixement econòmic en el territori, a ciutat i a comarques.
La participació de la joventut en activitats culturals també és un mode d’expandir el coneixement de Girona a partir del diàleg continu, en un món cada vegada més relacionat gràcies a les xarxes socials com Facebook o Twitter. Una estudiant vinguda de Manresa, per exemple, pot promocionar amb el seu perfil a Internet un passeig a les rambles, unes tapes en un bar a Sant Narcís o el mercat de Can Gibert dels dijous; pot convidar els pares, la família o amics a conèixer Girona. El diàleg més constant entre Ajuntament i Universitat de Girona ha d’anar, doncs, encaminat a crear vincles a la vida acadèmica i a la ciutat, entre els estudiants amb la comunitat i el seu arrelament a Girona, entre propostes culturals diverses que es complementin i s’enriqueixin i la promoció de la ciutat a la universitat.