Endesa

Comunicat de la portaveu del grup municipal del PSC de Girona, Sílvia Paneque, sobre els talls de llum continus a Girona

Les declaracions de Marta Madrenas sobre els talls de llum a Girona són un acte d’irresponsabilitat inaudit i un nou error gravíssim del govern de CiU a l’Ajuntament de Girona. 

L’alcaldessa de Girona ha decidit donar la raó absoluta a Endesa i justificar que aquesta companyia és l’única responsable dels talls de llum a Girona. Les paraules exactes de Marta Madrenas han estat: “La causa del problema en els talls de llum (…) és d’altíssim i gravíssim nivell de frau”. Aquest és l’únic argument que Endesa utilitza quan se li exigeix les inversions necessàries a la xarxa elèctrica per impedir els talls de llum. Madrenas, per tant, creu que Endesa té raó i hi insisteix d’aquesta manera: “l’elevat nombre de fraus elèctrics costa justificar que l’empresa subministradora mantingui el fluid elèctric”.

L’argument d’Endesa i de Madrenas, però, no té ni cap ni peus. Imaginem alguns casos per veure-ho més clar. Un supermercat cobra al client el sucre que ha agafat, però a la caixa li pren, perquè ha patit robatoris Oi que no és de rebut? El propietari d’una botiga de bicicletes en ven una sense una roda, perquè té clients que de manera indeguda s’havien emportat gratis abans les rodes d’una altra bicicleta. Oi que no té sentit? Madrenas i Endesa, en canvi, consideren que sí. Madrenas apunta que l’empresa té aquesta bona justificació per negar-se a “augmentar la potència per garantir el fluid elèctric per als habitants honestos”. És inaudit, perquè qui ostenta el càrrec d’alcaldessa hauria de tenir com a prioritat la defensa dels “habitants honestos”, més quan tenen un argument molt més sensat que el que utilitza: “si es paga un rebut de llum cada mes, Endesa ha de complir amb les responsabilitats que li pertoquen al peu de la lletra”.

Per si no fos suficient amb totes aquestes insensateses, Madrenas ha afegit sobre els grups de l’oposició: “qui tingui més idees que les digui (…), estem en campanya i ja es veu de què van les coses”. Aquí presento la primera idea del tot bàsica i simple: no donar la raó a Endesa en públic en l’argument que utilitza la companyia per justificar quelcom injustificable. De manera irresponsable, Madrenas és qui més està en campanya. Per demostrar-ho recordo que Madrenas ha dit sobre el frau de llum que “no es tracta d’incivisme, sinó de delinqüència”. Aquest aforisme contundent què aporta a part d’intentar captar un grapat de vots de qui vulgui una alcaldessa que sembli (més que no sigui) contundent? Res de res. Pur electoralisme. Girona continuarà no igual, sinó pitjor. Ara Endesa té el suport públic de l’alcaldessa amb un argument inaudit, injust i fals.

La solució passa per exigir a Endesa que compleixi amb les seves responsabilitats tal com li pertoca, tal com defensa la Plataforma per la dignitat de Font de la Pólvora, entre altres entitats i associacions.

L’Ajuntament de Girona és un dels principals clients d’Endesa a Comarques Gironines i això li ha de permetre tenir eines suficients per obligar la companyia a complir amb les seves obligacions. Reunir-se amb el conjunt de les institucions catalanes i exigir que a Girona no hi hagi talls de llum, cosa que és responsabilitat exclusiva d’Endesa. L’Ajuntament de Girona ha d’assumir les responsabilitats pròpies i impedir que hi hagi fraus de llum i això es fa amb seguretat i, alhora, amb mesures socials de curt, mig i llarg termini. El que no soluciona res, però, és dir obvietats com que el frau és un delicte. I menys encara donar la raó a Endesa quan no la té, perquè qui paga la llum, té el dret a tenir llum.

Tots els partits convenim que no hi ha d’haver frau elèctric. Ara bé, això no justifica de cap manera que Endesa deixi ni una sola persona amb rebut al dia sense llum.

Endesa
Endesa

Publicado

en

, ,

por

Etiquetas: