El dijous passat vaig participar al debat sobre el Barri Vell que va organitzar l’associació de veïns i veïnes. Haig d’agrair a l’associació la possibilitat de fer un debat de gestió seriós i rigorós juntament amb els representants de tots els partits polítics que conformem el ple a dia d’avui. El debat es va dividir en 5 blocs: turisme, habitatge, convivència, futur del barri i un cinquè bloc de preguntes dels assistents.
El Barri Vell és la imatge més coneguda al món de Girona, però ens trobem amb un problema d’expulsió dels veïns per culpa d’un turisme massificat i de poca qualitat (curta durada). Calen polítiques que recuperin l’antic equilibri amb una barreja integradora entre visitants, estudiants, noves parelles joves i evitar la gentrificació i el despoblament local o l’elitització, excloure per motius socials. Dedicar-nos als veïns per tenir el millor dels que vénen a visitar-nos de fora. Lloguers socials al Barri Vell, reducció d’activitats i eixamplar el centre obert únicament per a vianants. No ens podem permetre seguir fomentant l’arribada massificada de turisme. Aquest és un dels principals problemes.
Els pisos turístics provoquen problemes al Barri Vell. Una solució és concentrar-los en blocs, això significaria que alguns dels quals a la realitat es traslladarien fora del Barri Vell. La dispersió de pisos turístics crea problemes greus a les comunitats de veïns. Establir o crear una taxa a pagar pels propietaris pel canvi d’ús dels pisos (d’habitatge particular a pis turístic) regularia la problemàtica i la delimitaria. La taxa de gent jove que viu al barri s’ha reduït a meitat en qüestió d’un any (2017 a 2018). Hi ha sectors de població que estan essent expulsats del barri. Al Barri Vell hi ha 110 pisos buits, entorn del 9% que hi ha a la ciutat. Aquests pisos han de tornar al mercat per equilibrar els lloguers.
La convivència i la seguretat, de manera raonable, preocupen a la gent del Barri Vell. S’ha de fer el possible perquè les ordenances municipals s’apliquin i vetllar pel seu compliment. Les terrasses han guanyat terreny a l’espai públic en excés i ara toca limitar. El Barri Vell ha privilegiat l’espai públic com a lloc de trobada de veïns amb equipaments municipals. L’excés de presència d’ocupació privada té conseqüències directes en contra d’aquesta antiga realitat. D’altra banda, s’ha de respectar el dret al descans dels veïns i veïnes. Per millorar la convivència al barri cal regular els pisos turístics, treure pressió del Barri Vell i calen ordenances clares i concises pel que fa a terrasses i horaris de tancament i òbviament vetllar pel seu compliment.
El futur del Barri Vell passa per la revisió del Pla Especial. Esponjar-hi l’activitat: evitar algunes actuacions i concerts molt discutibles i traslladar-ne altres de qualitat a barris mancats d’oferta cultural avui. Eixamplar al centre i tancar nous carrers al trànsit rodat cap al nord i sud de la ciutat. Una ciutat més gran requereix un centre més ampli. Intervenir per regular en els pisos turístics i alliberar pressió en aquest camp al Barri Vell. Unir la zona comercial del centre amb la de la plaça del Lleó i carrer Joan Maragall. Privilegiar el patrimoni material i immaterial i limitar l’oci sense valor cultural. Apostar per equipaments públics com a centres articuladors de vida ciutadana. I renovar l’acord entre veïns del Barri Vell i conjunt de Girona per tornar a tenir un centre articulador de tot Girona. En definitiva, un Ajuntament dedicat al millor de dins per captar només el millor de fora