Grup Municipal Socialista

Discurs ple investidura

Molt bon dia!

El Plenari de Constitució del nou Ajuntament de Girona és un dia tradicionalment feliç i solemne a la nostra ciutat. Vull agrair a la meva família la paciència i el sacrifici d’aquests dies i també voldria recordar la persona que em va incultar els valors socialistes i la manera de veure la vida, la justícia social, la igualtat; el meu pare.

Milers i milers de voluntats diferents dels gironins i gironines hi són representades. El govern pren forma d’acord a les lleis democràtiques i, si no hi ha pactes amb majoria suficient, la llista més votada obté l’alcaldia. 

Felicitar, per tant, d’acord amb aquestes lleis democràtiques de representació, que aquest grup respecta i admira, a qui va guanyar les eleccions del passat 26 de maig: Marta Madrenas. No és només un fet que acceptem sense gaire alegria, permetin-m’ho dir, però també és un fet que respectem. 

Aquests passats comicis varen tenir una altíssima participació. Molt més nombrosa que a les anteriors eleccions. És cert que la situació a Catalunya, juntament amb la coincidència amb les europees, han estat causes claus d’aquesta circumstància. Felicitar, per tant, també a les diferents forces que es reclamen com a independentistes, perquè han obtingut un volum de vot a la nostra ciutat, que és molt coincident al de les eleccions catalanes, i que ha tingut un paper molt rellevant en aquestes eleccions municipals, fet que no havia succeït fins ara. 

En aquestes circumstàncies, m’interessa subratllar que els socialistes gironins, no només hem aconseguit mantenir en un escenari molt més competitiu que el de fa quatre anys els seus regidors, sinó que la nostra candidatura ha tingut la capacitat de pujar dos regidors. Ho hem fet milers de persones gironines, a vegades sols, i me’n sento orgullosa. Ho assenyalo, perquè hem obtingut 1.000 vots més que el nostre partit a les europees, ningú no ha pujat en percentatge més que el PSC en aquestes eleccions, hem reeixit en tenir més vots que el 2015 i fins i tot que el 2011 i hem estat la primera força a vuit barris de la ciutat. Ho assenyalo, perquè estic convençuda que aquests milers de gironins i gironines ben diferents són part essencial, positiva i valuosa de Girona, tant, ni més ni menys, que la resta de gironins i gironines que escullen altres opcions. Ho assenyalo, en fi, per donar-los de la manera més humil les gràcies i dir-los que des del compromís amb el conjunt de tota la ciutat, no abandonaré mai les paraules ni l’ànim que va fer-los confiar en la nostra candidatura. 

Si hi haguessin tres motors argumentatius que poguessin definir aquestes eleccions: estic convençuda que serien, primer, l’empenta que la nostra candidatura ha efectuat per dir al conjunt de forces polítiques que Girona és més forta si hi som tots i que això ho podem aconseguir si situem la ciutat com a única prioritat; la voluntat de canvi, en segon lloc, que en campanya va expressar ERC, Guanyem i PSC i que ha continuat reclamant el PSC i Guanyem després del resultat electoral; i, per últim, continuar amb Girona a la primera línia de la política que es fa al Parlament de Catalunya, que han defensat CiU, ERC i Guanyem; i que és conegut que nosaltres, els socialistes, en discrepem del tot, perquè és la peça primera, com no se li escapa a ningú, que avui impedeix un govern d’esquerres a Girona, que en canvi sí que ha succeït a d’altres ciutats.

En tot cas, en aquest escenari, agraïm la voluntat de Guanyem per explorar alguna possibilitat en aquest sentit. Tot i que a la vegada recordem que els acords només són possibles, si es convenç a qui pensa diferent de fer-lo possible i que acostuma a servir poc, en aquest aspecte, la declaració pública, quan no hi ha res al darrere. 

En el Ple de Girona sempre hi ha hagut una tradicional relació cordial i respectuosa entre els regidors. Quan el meu partit ha rebut atacs o n’hem efectuat nosaltres, ha estat i ho he intentat fer sense traspassar les línies de la correcció, en especial, la d’aquelles que podrien ofendre als gironins i gironines que han escollit opcions diferents a la nostra. La trajectòria del PSC Girona no ha estat la que aquests dies amb tanta duresa s’ha expressat públicament per part d’alguns representants polítics. S’inicia però un mandat on més que mai volem afavorir la concòrdia i l’abraçada i per tant ho deixarem aquí en benefici d’aquest principi.

Aquest escenari ha causat que, avui, en el Ple de Constitució del nou Ajuntament, es determini que amb tota probabilitat hi haurà un govern en minoria de Junts x Catalunya. A l’oposició el PSC interpreta que oposar-se no és fer-ho des de discursos encesos i teatralitzats en el Plenari; ni tampoc per posicions públiques maximalistes, que busquin només el reconeixement electoral; ni encara menys, aquest grup, permetrà que es bloquegi el bon funcionament dels serveis que l’Ajuntament de Girona té el deure d’oferir als ciutadans i ciutadanes de Girona. 

Oposició és oposar a les polítiques del govern, les polítiques que altres grups municipals amb àmplia representació hem reivindicat i reivindiquem. En el mandat anterior, hi hagué una amplíssima exemplificació de què significa oposar en una democràcia representativa com la municipal. Inserció de més de 400 persones al mercat de treball per mitjà d’inversió pública en oportunitats, protecció dels habitatges de les famílies gironines de les Pedreres amb el Pla Especial, obrir centres LGTBI i espais comunitaris de joventut… Vàrem, en una paraula, poder aportar punts de vista d’esquerres en un govern, que quan va ser de coalició, tingué un tarannà ben diferent del de l’últim any en aquest Ajuntament. 

Oposar és situar com a prioritat, polítiques pròpies que són diferents de les que té el govern. En aquest mandat, al PSC li sembla prioritari encarar d’una vegada per totes les grans qüestions de ciutat. Un nou Trueta, que sigui allà on una taula amb representació territorial i de la conselleria, determini tècnicament que és el seu millor emplaçament. Però que hi sigui. Emprendre reformes urbanístiques a espais fragmentats o trencats de la ciutat, com l’entrada sud, una part del carrer del Carme o en els centres comunitaris d’alguns barris abandonats. Eixamplar el centre històric a través de la reforma de Plaça Catalunya i buscar noves permeabilitats al Barri Vell. És essencial revisar el pla especial del barri vell, establir un topall als pisos turístics, regular-los per assegurar la convivència veïnal i exigir la moderació, la limitació i la qualitat en les activitats turístiques i culturals al centre de la ciutat. Un impuls decidit d’actuació integral a la zona est de la ciutat (en educació, habitatge i urbanisme i inserció laboral). Especialment important resulta augmentar la Policia Municipal i desenvolupar un seriós pla de seguretat amb agents socials i Policia a la zona oest de la ciutat. Fins i tot caldria pensar en reformes urbanístiques per assegurar que l’espai públic és de tots i ser molt rigorosos amb la penalització de qui no respecta els drets dels altres. Sense ànim de gravetat, la ciutat de Girona ha patit una escletxa que s’està obrint i alguns barris ja no senten l’Ajuntament com a casa seva. Fins i tot en el resultat seccionat de les eleccions municipals, aquesta realitat és ben visible. Per això, és tan important combatre l’escletxa social, com comprendre que es distribueix en barris, on recuperar l’abraçada, la inclusió i la moderació entre els gironins resulta imperatiu. 

El PSC de Girona mantindrà en aquest mandat la mateixa actitud que l’anterior i no tindrà ni cordons sanitaris habilitats, ni sectarismes ni servirà mai per bloquejar la ciutat ni tampoc abalarà opcions de canvi no inclusives. Farà oposició de la millor manera que, entenem, que es pot fer oposició, amb la inclusió dels nostres punts de vista, que entenem que serà la millor formula per fer entendre a la ciutadania que Girona hi som tots sense exclusions. Això defensaré, tal com ho he fet fins ara, i situaré la ciutat com a única prioritat, on recuperar l’abraçada entre persones que pensem legítimament diferent,, em sembla un punt especialment important. Moltes gràcies.


Publicado

en

,

por

Etiquetas: