El circ a Girona

El Punt diari em va publicar aquest article el dilluns.

A Barcelona hi ha el Tibidabo i a ningú no se li ha acudit mai que a les festes majors de barris no hi hagi atraccions per aquest motiu. A Girona, hi ha comerç d’alimentació i de proximitat, però tothom coincideix que, per aquesta raó, les parades de productes frescos o de menjar artesanal fossin retirades. Quins són els motius, per tant, que han portat el govern de l’Ajuntament de Girona a no fer el concurs públic que comportarà que les Fires de Girona no tinguin el circ que han tingut tradicionalment? Seria malpensar d’entrada creure que l’alcaldessa ho hagi decidit per la presència a la ciutat del circ privat ubicat a l’encreuament entre el passeig d’Olot i el carrer Barcelona.

“L’única cosa que ens faltava que ens passés aquest últim any era tenir un circ a l’entrada de la ciutat”, em va dir una amiga just al davant de la nova carpa. Ara que hem sabut que el Circ Raluy ha hagut de marxar a Sarrià de Ter, perquè no s’ha pogut presentar al concurs d’aquest any, s’ha anat consolidant la idea que, en efecte, a la Girona de l’actual alcaldessa només li faltava la qüestió del circ. Ho dic amb absoluta responsabilitat i sense cap ganes d’ofendre a ningú, però és que començaria a ser important encertar-la en les decisions de futur de la ciutat i deixar de ser protagonista en els xous i escàndols que poc tenen a veure amb els mandats encomanats a un representant municipal.

Girona. Muntatge de la Cúpula de les Arts. La carpa permanent que instal·len al carrer Barcelona per fer espectacles i circ. OP.

El circ hauria pogut ser una bona oportunitat si s’hagués pensat com una iniciativa amb substrat a Girona i s’hagués analitzat bé de situar-lo en algun barri on hi hagués bones connexions, aparcaments i manca d’activitats culturals com la que aquesta companyia proposa. En lloc d’això, l’Ajuntament de Girona ha col·laborat per tenir una carpa de grans dimensions per a esdeveniments a la via principal i de més mobilitat de la ciutat. A l’àmbit arquitectònic i urbanístic hi ha hagut alguns nyaps, però no en recordo cap de les dimensions de l’actual. I repeteixo que el problema no és el projecte, sinó la ubicació i el plantejament inexistent que ha fet l’Ajuntament de Girona. D’una oportunitat, se’n pot haver fet un problema.

El circ hauria estat una bona iniciativa si Girona hagués apostat per aquest tipus d’activitats culturals i, per tant, la proposta s’hagués pensat com una proposta dialogada amb els veïns i veïnes. Si s’haguessin sumat accions a l’àmbit municipal que permetessin als gironins i gironines de participar-hi. Per exemple, quan érem el govern, acompanyàrem la Setmana de la Rumba Catalana a Girona amb un projecte municipal, que va permetre fer un grup de rumba a 24 joves de Girona. Si el circ ha de ser important s’han de crear col·laboracions i sinergies. Però, en lloc d’això, ha aparegut com un bolet solitari i aïllat. Si el govern municipal fa una aposta pel circ, el més incongruent que pot fer a l’instant després és fer fora el circ de les Fires de Girona.


Publicado

en

, , ,

por

Etiquetas: