El Consell de Cohesió i Serveis Socials de l’Ajuntament de Girona es consolida com espai de participació i debat entorn a la cohesió i la inclusió social a Girona – Ajuntament de Girona

  • El Consell de Cohesió i Serveis Socials de Girona va presentar ahir, en sessió plenària, la proposta de definició del Pla de Treball del Consell per al període 2017-2020 amb els objectius prioritaris de garantir els drets bàsics i el d’ocupació a la ciutat.

 

La sessió plenària del Consell de Cohesió i Serveis Socials va tenir lloc ahir a la tarda al Centre Cívic Ter i va comptar amb la participació de les entitats que en formen part, sindicats, representats dels grups municipals, tècnics de l’Àrea d’Igualtat i Drets Socials, d’Educació, Joventut i Ocupació de l’Ajuntament de Girona i la primera tinenta d’alcalde, Sílvia Paneque, qui ha destacat que “el Consell de Cohesió i Serveis Socials és l’espai de trobada de les entitats, sindicats i l’Ajuntament de Girona, on els serveis socials es configuren com un àmbit de treball en xarxa, integrador d’accions, comunitari, de cooperació i de millora de la cobertura per donar respostes sòlides a les necessitats de la ciutat, dels barris i de les persones”. Durant la sessió plenària, el Consell va proposar l’obertura d’un procés de definició participada, juntament amb les entitats que en formen part, dels objectius i del Pla de Treball pels propers quatre anys. “Fer el diagnòstic amb el valor compartit de fer respectar els drets de totes les persones i trobar projectes innovadors i engrescadors, que sorgeixin d’aquests espais oberts de diàleg”, ha dit Paneque.

Seguidament, els representats de l’Ajuntament de Girona als tres grups de treball que conformen el Consell, -Atur, Pobresa Infantil i exclusió i Salut-, van exposar els resultats dels projectes que realitzen respectivament. Des del grup de treball Atur que treballa en el disseny, la coordinació, el seguiment i l’avaluació del programa ocupacional Girona Actua del Servei Municipal d’Ocupació (SMO) de l’Ajuntament de Girona, Eva Fortià, directora del Servei Municipal d’Ocupació, va explicar que s’han modificat les bases del programa per prioritzar la inserció de persones majors de 45 anys i s’està col·laborant més amb la societat i el món econòmic amb el combat contra l’atur com a prioritat. El Consell també ha plantejat com a nova línia de treball, per aquest grup d’estudi, la recent aprovació del Reglament del Servei Municipal d’Ocupació que estableix l’ocupació com a dret essencial i permet la contractació i la realització del programa directament des de l’SMO.

D’altra banda, Marc Geronès, tècnic de l’Àrea d’Igualtat i Drets Socials, des del grup de treball Pobresa i Exclusió Social que promou mesures per millorar la cobertura de les necessitats bàsiques dels infants en situació de pobresa, ha explicat la col·laboració que s’està duent a terme amb la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT) per la creació dels indicadors que composaran l’enquesta del Mapa Socioeconòmic que s’està realitzant des d’aquesta àrea del consistori. Des del darrer grup de treball, Crisi i Salut, que treballa per afavorir i enfortir la salut emocional de persones afectades per als processos vinculats amb la crisi, Geronès ha detallat el treball que s’està realitzant a través del Projecte Ámbar, que apodera persones en situacions continuades de crisi o risc d’exclusió social. Es tracta d’un projecte dissenyat des de la base pel conjunt d’entitats socials que formen aquest grup i finançat fins a finals d’aquest any pel programa Salut i Crisi, de Dipsalut.

Per finalitzar la sessió, es van presentar les conclusions del cicle “Debats per la Inclusió” realitzat el passat mes d’abril, sobre polítiques actives d’ocupació, pobresa i exclusió social, salut mental i emocional, que han servit per aportar informació útil de cares a aquest procés de redefinició i revisió del pla de treball del Consell. “El cicle de debats ens ha permès impregnar-nos de contingut i reflexions que volem incloure en el nou Pla de Treball 2017-2020 i que caldrà establir la manera adequada de poder-los treballar, amb els objectius compartits que no es vulneri el dret a una vida digna i l’ocupació digna com a fet essencial vinculat de manera necessària a les persones” ha clos Paneque.